Elke dag vegetarische optie in Molenbeekse scholen

In Molenbeek kunnen leerlingen die dat willen vanaf volgend jaar elke middag vegetarisch eten. Het initiatief komt er vooral op vraag van de ouders.

Op dit moment kunnen leerlingen enkel op donderdag vegetarisch eten op school. Door de uitbreiding naar alle dagen van de week, hoopt schepen Gadaleta dat leerlingen nieuwe smaken ontdekken en gezonder zullen eten.

Bovendien wil ze in één klap ook het verschil maken voor het klimaat. Vegetarische maaltijden hebben vaak al een kleinere milieu-impact, maar in Molenbeek gaan ze nog een stapje verder.

"Voortaan toetsen we alle maaltijden  - met vlees en vegetarisch - aan een duurzaamheidsclausule", vertelt Molenbeeks schepen van duurzaamheid Annalisa Gadaleta (Groen). "Dat houdt in dat we kiezen voor lokale, seizoensgebonden en verse producten."

Niet alleen in Molenbeek strijdt Groen voor evenwichtigere voeding op school. Enkele weken geleden lanceerde Vlaams parlementslid Elisabeth Meuleman een overkoepelend actieplan voor gezond en lekker eten op school. De Refterrevolutie omvat een gezondheidsgarantie voor maaltijden, investeringen in gezellige refters en een alternatief voor de één-euromaaltijden van N-VA-minister Homans.

Annalisa Gadaleta

Andere realisaties

 • Tom Van Bel

  In Bornem komen appelplukkers met hun overtollig fruit naar de markt en gaan met appelsap terug naar huis. "Wereldschokkend is het niet, maar wel gezellig én efficiënt", zegt Tom van Bel, de groene schepen in Bornem. "En bovendien een goed idee voor vele andere steden en gemeenten". 

 • Lieve Stallaert

  Het begon met een boek van de schrijver Gust Van Brussel over zijn jeugd op de Luchtbal. Daarin komt één zinnetje voor waarin staat dat er ooit een onderwijzer een echte Velodroom gebouwd heeft voor de jongeren.

 • Frie Niesten

  Gemiddeld slikken Belgen veel en dure geneesmiddelen. Het gebruik neemt bovendien toe. Rusthuisbewoners vormen een bijzonder kwetsbare groep en moeten extra begeleid worden.

 • Elke Decruynaere

  Gent en Sint-Niklaas, twee steden waar Groen in de meerderheid zit, mogen zich de komende zes jaar kindvriendelijke steden noemen. Twee jaar lang hebben ze hun beleid door een jeugdbril bekeken.