Gent herverdeelt voedseloverschotten

Gent strijdt tegen voedselverspilling. Samen met het OCMW gaat de stad jaarlijks minstens 100 ton voedseloverschotten van retailers herverdelen naar sociale organisaties.

De voedseloverschotten worden gekoeld opgeslagen in een centraal depot. Van daaruit worden ze herverdeeld naar verschillende sociale organisaties, zoals sociale restaurants, voedselverdelingsinitiatieven en sociale kruideniers.

Het project stelt bovendien tien tot twaalf mensen te werk in de leerwerkplekken van het OCMW. Ze krijgen er een opleiding logistiek in samenwerking met arbeidsbemiddelaar VDAB.

'Met de voedselstrategie Gent en Garde zet Stad Gent al verschillende jaren in op een verduurzaming van het Gentse voedselsysteem', vertelt schepen voor Leefmilieu, Klimaat, Energie en Noord-Zuid Tine Heyse. 'Een van de doelstellingen is het vermijden van voedselverspilling. Zo vond in 2014 het Niets is Verloren Festival plaats waarbij er met voedseloverschotten gekookt werd voor 5.000 Gentenaars. In 2015 werd het Restorestje gelanceerd, dat ondertussen in meer dan 100 Gentse horecazaken verkrijgbaar is. Dit project geeft verder vorm aan de Gentse voedselstrategie door structureel in te zetten op een zinvolle herverdeling van voedseloverschotten.'

Tine HeyseSchepen

Feiten

 • 31 jan 2017
 • Gent

Andere realisaties

 • Tom Van Bel

  In Bornem komen appelplukkers met hun overtollig fruit naar de markt en gaan met appelsap terug naar huis. "Wereldschokkend is het niet, maar wel gezellig én efficiënt", zegt Tom van Bel, de groene schepen in Bornem. "En bovendien een goed idee voor vele andere steden en gemeenten". 

 • Marina De Bie

  Binnenkort samen tuinen project van start in Mechelen met kansarmen in de binnenstad.

 • Erwin Goethals

  In Maldegem maakt het gemeentebestuur werk van natuur én landbouw. Alleen lukt dat niet, een degelijk Vlaams beleid is nodig.

 • Annalisa Gadaleta

  In Molenbeek kunnen leerlingen die dat willen vanaf volgend jaar elke middag vegetarisch eten. Het initiatief komt er vooral op vraag van de ouders. Alle maaltijden - met vlees en vegetarisch - worden bovendien beter voor het milieu. "We toetsen alle maaltijden voortaan aan een duurzaamheidsclausule", vertelt Molenbeeks schepen van duurzaamheid Annalisa Gadaleta (Groen).