Gent herverdeelt voedseloverschotten

Gent strijdt tegen voedselverspilling. Samen met het OCMW gaat de stad jaarlijks minstens 100 ton voedseloverschotten van retailers herverdelen naar sociale organisaties.

De voedseloverschotten worden gekoeld opgeslagen in een centraal depot. Van daaruit worden ze herverdeeld naar verschillende sociale organisaties, zoals sociale restaurants, voedselverdelingsinitiatieven en sociale kruideniers.

Het project stelt bovendien tien tot twaalf mensen te werk in de leerwerkplekken van het OCMW. Ze krijgen er een opleiding logistiek in samenwerking met arbeidsbemiddelaar VDAB.

'Met de voedselstrategie Gent en Garde zet Stad Gent al verschillende jaren in op een verduurzaming van het Gentse voedselsysteem', vertelt schepen voor Leefmilieu, Klimaat, Energie en Noord-Zuid Tine Heyse. 'Een van de doelstellingen is het vermijden van voedselverspilling. Zo vond in 2014 het Niets is Verloren Festival plaats waarbij er met voedseloverschotten gekookt werd voor 5.000 Gentenaars. In 2015 werd het Restorestje gelanceerd, dat ondertussen in meer dan 100 Gentse horecazaken verkrijgbaar is. Dit project geeft verder vorm aan de Gentse voedselstrategie door structureel in te zetten op een zinvolle herverdeling van voedseloverschotten.'

Tine HeyseSchepen

Feiten

 • 31 jan 2017
 • Gent

Andere realisaties

 • Luc Robijns

  Luc Robijns, onze eerste en enige député, zet concrete stappen voor een beter klimaat. 57 Vlaams-Brabantse gemeenten en 25 middenveldorganisaties ondertekenden het klimaatengagement. Het hele traject naar een klimaatneutrale provincie kan niet slagen zonder de medewerking van alle betrokken actoren zoals de gemeenten, middenveldorganisaties, bedrijven en burgers. Daarom worden zij nu reeds actief betrokken in ons beleid.

 • Tom Van Bel

  In Bornem komen appelplukkers met hun overtollig fruit naar de markt en gaan met appelsap terug naar huis. "Wereldschokkend is het niet, maar wel gezellig én efficiënt", zegt Tom van Bel, de groene schepen in Bornem. "En bovendien een goed idee voor vele andere steden en gemeenten". 

 • Tine Heyse

  Na één jaar aan het stuur van Gent kunnen schepenen Elke Decruynaere, Tine Heyse en Filip Watteeuw een rijk palmares voor leggen: 20 % extra plaatsen in het onderwijs, 7 dagen op 7 nachtbussen en meer investeringen voor het klimaat.

 • Tine Heyse

  Om tegen 2050 klimaatneutraal te worden, investeert de stad Gent nog deze legislatuur 105 miljoen euro in maatregelen die rechtstreeks bijdragen aan een lagere CO2-uitstoot.