Groenten kweken in de binnenstad

In Mechelen is een tijdelijk moestuinproject gerealiseerd in samenwerking met het gemeentelijk bestuur, Eandis en kansarmoedeorganisatie De Lage Drempel. Het nieuwe project ligt in de lijn van beleid om in te zetten op de realisatie van volkstuinen en projecten van samen tuinen.

‘In het Maalderijstraatje, nabij het gebouw van De Lage Drempel in de O.L.Vrouwestraat, ligt een braakliggend stuk grond van Eandis. We konden met hen een tijdelijke gebruiksovereenkomst sluiten, in afwachting van een bouwproject dat daar allicht gerealiseerd zal worden’, zegt schepen van Natuur- en Groenontwikkeling, Marina De Bie (Groen).

Meer en meer mensen beginnen te tuinieren en maar al te vaak is het vinden van een geschikte plek in de stad een struikelblok. Daarom is de creatie van volkstuinen, zoals bij dit project, heel belangrijk voor de stad. Je eigen groenten kweken heeft zo zijn voordelen. Het is gezond en je bespaart ermee.

Er zijn een twintigtal plantenbakken voorzien van ongeveer 1,50m2. Nu de bakken klaar staan, is het enkel wachten op het betere weer.

De bedoeling is dat de bezoekers een eigen tuintje krijgen toegewezen en hun eigen groenten kweken om mee naar huis te nemen en zijn een aanvulling op de moestuin die De Lage Drempel nu al heeft voor gebruik binnen hun eigen werking.

'We gaan ook plantbakken voorzien voor samen-tuinen op buurtniveau in het nieuwe park aan de Populierendreef. Wanneer het moestuinproject in het Maalderijstraatje stopgezet moet worden voor de bouwwerken, zullen de bakken voor nieuwe projecten gerecycleerd worden', zegt schepen De Bie nog.

 

Marina De Bie

Feiten

 • 12 feb 2015
 • Mechelen

Andere realisaties

 • Tom Van Bel

  In Bornem komen appelplukkers met hun overtollig fruit naar de markt en gaan met appelsap terug naar huis. "Wereldschokkend is het niet, maar wel gezellig én efficiënt", zegt Tom van Bel, de groene schepen in Bornem. "En bovendien een goed idee voor vele andere steden en gemeenten". 

 • Erwin Goethals

  In Maldegem maakt het gemeentebestuur werk van natuur én landbouw. Alleen lukt dat niet, een degelijk Vlaams beleid is nodig.

 • Annalisa Gadaleta

  In Molenbeek kunnen leerlingen die dat willen vanaf volgend jaar elke middag vegetarisch eten. Het initiatief komt er vooral op vraag van de ouders. Alle maaltijden - met vlees en vegetarisch - worden bovendien beter voor het milieu. "We toetsen alle maaltijden voortaan aan een duurzaamheidsclausule", vertelt Molenbeeks schepen van duurzaamheid Annalisa Gadaleta (Groen).

 • Tine Heyse

  Gent strijdt tegen voedselverspilling. Samen met het OCMW gaat de stad jaarlijks minstens 100 ton voedseloverschotten van retailers herverdelen naar sociale organisaties.