Jette wint Bike Brussels Award 2017

De Brusselse gemeente Jette heeft de eerste Bike Brussels Award gewonnen. Met die prijs looft fietsorganisatie Pro Velo de gemeente met het meest actieve fietsbeleid. Schepenen Nathalie De Swaef en Bernard Van Nuffel (Ecolo-Groen) zijn trots op de erkenning van hun werk. "De Bike Brussels Award is een pluim op de hoed van onze gemeentediensten", klinkt het. "En natuurlijk motiveert het ons om onze gemeente nog fietsvriendelijker te maken."

Jette toont al langer hoe het moet. De Jettenaren hebben liefst vijf fietsstraten, 25 fietsparkeerboxen en 500 fietsbogen. De fietsroutes zijn er duidelijk aangeduid, eenrichtingsstraten werden opengesteld voor fietsers en waar veilig werd rechtsaf-door-rood geïntroduceerd. Inwoners die een elektrische fiets kopen, kunnen rekenen op een premie van 150 euro en voor bedrijven is er een proactief vervoerplan.

"Duurzaam vervoer is echt verankerd in het Jetse beleid", weten Bernard en Nathalie. "Onze gemeentewegen zijn al tien jaar een zone 30, we hebben steeds meer woonerven en we werken goed samen met het gewest voor beter openbaar vervoer."

De gemeente wil het uiteraard nog beter doen en daarom zit ze ook regelmatig samen met de Fietsersbond-GRACQ om haar fietsbeleid verder te verfijnen.

Nathalie De SwaefSchepen

Feiten

 • 05 okt 2017
 • Jette

Andere realisaties

 • Marina De Bie

  Door parkeersensoren te installeren kan er sneller ingegrepen worden als autobestuurders te lang parkeren. "De stad Mechelen komt hiermee tegemoet aan de vraag van de lokale handelaars om dicht bij hun winkels te kunnen laden en te lossen", aldus Marina De Bie, de groene schepen die inmiddels al vele jaren bestuurservaring op de teller heeft.

 • Filip Watteeuw

  "Voor het einde van de zomer 2014 is het nieuwe nachtnet een feit, de vertramming van lijnen 3 en 7 komt er door en de eerste supertrams komen naar Gent". Aan het woord voormalig fractieleider in het Vlaams Parlement Filip Watteeuw maar sinds de gemeenteraadsverkiezingen van 2012 mobiliteitsschepen in Gent. Eén en al daadkracht.

 • Adelheid Byttebier

  De Brusselse vervoersmaatschappij MIVB werd op 20 februari verkozen als 'Regionale overheidsorganisatie van het jaar 2014'. Deze onderscheiding wordt uitgereikt aan overheidsorganisaties die uitblinken in klantgerichtheid, effectiviteit en efficiëntie, strategie en duurzaamheid. Ex-voorzitster Adelheid Byttebier is terecht fier.

 • Rik Jellema

  De Brusselse gemeente Etterbeek sleept net voor de jaarwisseling het eerste duurzaam wijkcontract in de wacht. Eindelijk. En dat dank zij onze groene schepen Rik Jellema.