Minder strooizout in Hasselt

Strooizout is een noodzakelijk kwaad. Gelukkig doen heel wat steden en gemeenten hun best om de hoeveelheid strooizout te beperken. Zo ook in Hasselt.

Strooizout is erg slecht voor het milieu, maar voorlopig is het wel de meest efficiënte manier om te voorkomen dat de wegen er spekglad bijliggen. De stad Hassselt schafte een gladheidsmeldingssysteem aan zodat ze efficiënter kunnen strooien.

'Er is één installatie in de Kermtstraat en een andere in de Scheepvaartkaai', vertelt schepen voor Leefmilieu Joost Venken. 'Die twee plaatsen behoren tot de koudste van Hasselt.'

Het systeem bestaat uit sensoren die de temperatuur van het wegdek meten, andere die de grondtemperatuur meten en een weerhut die informatie levert over de luchttemperatuur en -vochtigheid. 'Met deze gegevens maakt het systeem een analyse zodat de stad perfect weet of en hoeveel zout er gestrooid moet worden', legt Joost uit.

De installatie kostte ongeveer 30.000 euro, maar daar staat een serieuze besparing aan strooizout en werkuren tegenover. Bovendien is het natuurlijk ook een goede zaak voor het milieu.

Joost VenkenSchepen

Andere realisaties

 • Marina De Bie

  Door parkeersensoren te installeren kan er sneller ingegrepen worden als autobestuurders te lang parkeren. "De stad Mechelen komt hiermee tegemoet aan de vraag van de lokale handelaars om dicht bij hun winkels te kunnen laden en te lossen", aldus Marina De Bie, de groene schepen die inmiddels al vele jaren bestuurservaring op de teller heeft.

 • Filip Watteeuw

  "Voor het einde van de zomer 2014 is het nieuwe nachtnet een feit, de vertramming van lijnen 3 en 7 komt er door en de eerste supertrams komen naar Gent". Aan het woord voormalig fractieleider in het Vlaams Parlement Filip Watteeuw maar sinds de gemeenteraadsverkiezingen van 2012 mobiliteitsschepen in Gent. Eén en al daadkracht.

 • Adelheid Byttebier

  De Brusselse vervoersmaatschappij MIVB werd op 20 februari verkozen als 'Regionale overheidsorganisatie van het jaar 2014'. Deze onderscheiding wordt uitgereikt aan overheidsorganisaties die uitblinken in klantgerichtheid, effectiviteit en efficiëntie, strategie en duurzaamheid. Ex-voorzitster Adelheid Byttebier is terecht fier.

 • Rik Jellema

  De Brusselse gemeente Etterbeek sleept net voor de jaarwisseling het eerste duurzaam wijkcontract in de wacht. Eindelijk. En dat dank zij onze groene schepen Rik Jellema.