Molenbeek doet inspiratie op in Rotterdam

Molenbeek en Rotterdam leren van elkaar. Het afgelopen jaar waren er verschillende uitwisselingsmomenten op initiatief van Molenbeeks schepen Annalisa Gadaleta. Het project Wijkacademie is een eerste concreet resultaat.

Twintig jaar geleden zag Rotterdam er heel anders uit dan vandaag. Rotterdam heeft lang gekampt met verloedering, criminaliteit en drugs. Maar dat lijkt verleden tijd. De problemen zijn al enkele jaren in vrije val. Annalisa Gadaleta ging er op bezoek om inspiratie op te doen voor haar gemeente. 

De stad Rotterdam gaat volop voor een sociale mix. Drugspanden werden afgebroken en maakten plaats voor woningen voor de middenklasse en mensen met een hoger inkomen. En in buurthuizen worden problemen samen met de bewoners aangepakt. Het contact met de Rotterdammers is sterker dan ooit.

Het bezoek aan Rotterdam was erg inspirerend voor Annalisa Gadaleta. 'Rotterdam is op vele vlakken interessant voor Molenbeek. De stad heeft een gelijkaardige geschiedenis op vlak van sociale kwetsbaarheid en toont aan dat je op basis van concrete maatregelen veel vooruitgang kan boeken. Uiteraard kan je niet alles zomaar kopiëren, maar hun goede praktijkvoorbeelden inspireren ons wel.'

Annalisa Gadaleta

Feiten

 • 13 mrt 2017
 • Molenbeek

Andere realisaties

 • Jos Stassen

  In een recent buurtonderzoek van Het Nieuwsblad doet kersvers burgemeester Jos Stassen van Kruibeke het opvallend goed. Geen sinecure na het jarenlange burgemeesterschap van Antoine Denert, de bekende bebaarde burgervader.

 • Sofie Heyrman

  Slachtoffers van discriminatie of haatmisdrijven durven vaak geen klacht indienen bij de politie. Ze zijn bang niet serieus genomen te worden of vinden het moeilijk om persoonlijke zaken bloot te leggen. Om de drempel te verlagen, komt er bij de politie van Sint-Niklaas een maatschappelijke cel die discriminatiemeldingen opvolgt.

 • Adelheid Byttebier

  Een ambitieus beheerscontract met een belangrijke capaciteitsuitbreiding, extra investeringen in de veiligheid, en een verbeterde klantvriendelijkheid. Na bijna vier jaar aan het hoofd van de MIVB, de Brusselse Maatschappij voor het Intercommunaal Vervoer, kan Adelheid Byttebier tevreden terugblikken op het geleverde werk. ‘Ik blijf verbonden met de MIVB, en samen met alle betrokkenen hebben we de toekomst voorbereid. Daar ben ik trots op.'

 • André Van de Vyver

  Bijna vier op de tien Vlaamse kiezers zijn straks 55-plussers. Nog jarenlang gezond, actief en autonoom blijven, dat is wat die zilveren kiezers willen. Erbij horen, betrokken zijn. En als de witte leeftijd toeslaat, kunnen terugvallen op de nodige zorg, dichtbij huis, aan huis. Een droom? Met Groen in het bestuur kan het. Zoals bijv. in Kontich, Zwijndrecht en Mechelen.