Nieuw zwembad in Hasselt: Duurzaam en energiebesparend

“Het Hasselts Energiebedrijf (HEB) steekt flink wat middelen in de bouw van het nieuwe Hasseltse zwembad in park Kapermolen.” Dat zegt schepen van Energie Joost Venken. “Maar de besparingen aan energiekosten zijn op termijn navenant. De investering in driedubbele beglazing zorgt voor een minder verbruik van zowat 30.000 kWh. Aan de huidige tarieven is dat meer dan 1.600 euro per jaar. Het automatisch rolluik dat over het 50-meterbad komt te liggen, is jaarlijks goed voor een besparing van liefst 280.000 kWh of iets meer dan 15.000 euro.”

Investeren in openbare gebouwen, betekent investeren in duurzaamheid. Dat is zo met het nieuwe stadhuis, dat is ook zo met het nieuwe zwembad. Er is een stevige isolatie voorzien in de muren en een groendak verbindt het park naadloos met het nieuwe zwemcomplex. De investering in een roldek over het bad kost veel geld, maar voorkomt verdamping op momenten dat het bad niet in gebruik is. Verdamping betekent meer energiekosten: de lucht moet extra ontvochtigd worden en het water constant op temperatuur gehouden. “Zo’n rolluik kost om en bij de 120.000 euro en gaat naar schatting 15 jaar mee. Onderhoud ingebrepen is het dus op maximaal 9 jaar terugverdiend”, besluit Venken.

Joost VenkenSchepen

Feiten

 • 28 okt 2015
 • Hasselt

Andere realisaties

 • Bernard Van Nuffel

  De Brusselse gemeente Jette schakelt voor een groot deel over op groene energie. Sinds deze week maakt de gemeente gebruik van 568 zonnepanelen. Het energiebesparende project dat gerealiseerd kon worden dankzij een privéonderneming, is een primeur voor Brussel.

 • Annalisa Gadaleta

  Molenbeek zet verder in op zonne-energie: vijf gemeentegebouwen waaronder drie scholen worden in totaal met 1.170 m² zonnepanelen uitgerust. Voordelig voor de gemeentebegroting en goed voor het klimaat.

 • Bart Dhondt

  Groen en Ecolo maken halfweg de legislatuur een bilan op van de groene realisaties in de Brusselse gemeenten. Dat doen we onder andere met dit filmpje.

 • Frank Vroonen

  Alken wacht niet op een zoveelste klimaattop. Windenergie helpt alvast om onze gemeente klimaatneutra(a)l(er) te maken. De zoektocht naar een projectontwikkelaar om twee windmolens in Alken te plaatsen, is al sinds oktober begonnen. En alle Alkenaren kunnen meedoen met een aandeel in deze investering in groene energie.