In onze muil geen zwerfvuil

In onze muil geen zwerfvuil! Met die opvallende slogan slaan het Algemeen Boerensyndicaat en Groen in Oudenaarde de handen in elkaar. Ze gaan de strijd aan tegen rondslingerende blikjes, flessen, glas en verpakkingen in de bermen, weiden en akkers.

Dat is nodig, want jaarlijks verliezen de Vlaamse boeren honderden melkkoeien en andere landbouwdieren door zwerfvuil.

‘Het kan niet dat dieren sterven en landbouwers economische schade lijden door onverantwoordelijk en asociaal gedrag’, zegt Groen-gemeenteraadslid en Vlaams Parlementslid Elisabeth Meuleman.

In hun actieplan vragen het Boerensyndicaat en Groen aan de gemeenteraad om een affichecampagne te lanceren. Daarmee willen ze inwoners en toeristen bewust maken van de gevolgen van zwerfafval.

Samen met straatvrijwilligers willen ze bovendien de gemeente opkuisen.

Tot slot roepen ze het bestuur op om repressief op te treden als dat nodig is.

Elisabeth zet het initiatief ook op de agenda van het Vlaams Parlement. Ze zal een voorstel indienen om statiegeld op blikjes en PET-flessen in te voeren.

Elisabeth MeulemanVlaams parlementslid

Feiten

 • 15 mei 2017
 • Oudenaarde

Andere realisaties

 • Tom Van Bel

  In Bornem komen appelplukkers met hun overtollig fruit naar de markt en gaan met appelsap terug naar huis. "Wereldschokkend is het niet, maar wel gezellig én efficiënt", zegt Tom van Bel, de groene schepen in Bornem. "En bovendien een goed idee voor vele andere steden en gemeenten". 

 • Marina De Bie

  Binnenkort samen tuinen project van start in Mechelen met kansarmen in de binnenstad.

 • Erwin Goethals

  In Maldegem maakt het gemeentebestuur werk van natuur én landbouw. Alleen lukt dat niet, een degelijk Vlaams beleid is nodig.

 • Annalisa Gadaleta

  In Molenbeek kunnen leerlingen die dat willen vanaf volgend jaar elke middag vegetarisch eten. Het initiatief komt er vooral op vraag van de ouders. Alle maaltijden - met vlees en vegetarisch - worden bovendien beter voor het milieu. "We toetsen alle maaltijden voortaan aan een duurzaamheidsclausule", vertelt Molenbeeks schepen van duurzaamheid Annalisa Gadaleta (Groen).