Overtollige appels in Bornem: maak er fruitsap van op de markt

In Bornem komen appelplukkers met hun overtollig fruit naar de markt en gaan met appelsap terug naar huis. "Wereldschokkend is het niet, maar wel gezellig én efficiënt", zegt Tom van Bel, de groene schepen in Bornem. "En bovendien een goed idee voor vele andere steden en gemeenten".

Stel: je hebt een boomgaard, en fruit te veel waar je geen blijf mee weet. Daar hebben ze in Bornem een goede oplossing voor: je gaat er mee naar de markt waar het vakkundig geperst wordt tot fruitsap. Tientallen inwoners van Bornem en omgeving namen onlangs de proef op de som en keerden tevreden terug naar huis. Maar liefst 10 ton appelen en ander fruit werden er in een professionele fruitmachine geperst. Resultaat : 7500 liter fruitsap, verpakt in vacuüm dozen, voor de plukkers. Voortaan heeft Bornem er dus een origineel en spraakmakend initiatief bij. Dit voorjaar wil schepen Tom Van Bel dit succesvolle initiatief herhalen en prijst hij het aan voor andere steden en gemeenten. "Een mooi voorbeeld van transitie in de praktijk".

Tom Van Bel

Feiten

 • 01 sep 2013
 • Bornem

Doe ook mee!

Wat ga jij doen om je eigen buurt groener te maken?

Ga naar je lokale afdeling

Meer weten? Neem contact op met tom [dot] vanbel [at] groen [dot] be (Tom Van Bel)

Andere realisaties

 • Marina De Bie

  Binnenkort samen tuinen project van start in Mechelen met kansarmen in de binnenstad.

 • Erwin Goethals

  In Maldegem maakt het gemeentebestuur werk van natuur én landbouw. Alleen lukt dat niet, een degelijk Vlaams beleid is nodig.

 • Annalisa Gadaleta

  In Molenbeek kunnen leerlingen die dat willen vanaf volgend jaar elke middag vegetarisch eten. Het initiatief komt er vooral op vraag van de ouders. Alle maaltijden - met vlees en vegetarisch - worden bovendien beter voor het milieu. "We toetsen alle maaltijden voortaan aan een duurzaamheidsclausule", vertelt Molenbeeks schepen van duurzaamheid Annalisa Gadaleta (Groen).

 • Tine Heyse

  Gent strijdt tegen voedselverspilling. Samen met het OCMW gaat de stad jaarlijks minstens 100 ton voedseloverschotten van retailers herverdelen naar sociale organisaties.