Samen met privé record aan groene stroom in Jette

De Brusselse gemeente Jette schakelt voor een groot deel over op groene energie. Sinds deze week maakt de gemeente gebruik van 568 zonnepanelen. Het energiebesparende project dat gerealiseerd kon worden dankzij een privéonderneming, is een primeur voor Brussel.

De panelen staan op de daken van vijf gemeentegebouwen (het administratief centrum Theodor, het Technisch Centrum, de kinderopvang Koningin Fabiola, de scholen Jacques Brel / Vande Borne en Vanhelmont), en zorgen voor 30 procent van de energievoorziening van Jette.

De gemeente kon de installatie plaatsen via een zogeheten derde-investeerdersproject. Jette moest de zonnepanelen niet zelf betalen: een investeerder plaatste ze, en Jette huurt de panelen voor tien jaar; daarna is de gemeente er zelf eigenaar van.

"Door die afspraak zijn er enkel voordelen voor de gemeente", zegt de schepen van energiebeheer Bernard Van Nuffel (Ecolo-Groen). "Zeker voor kleinere gemeenten zoals Jette, die geen geld hebben om zelf te investeren, is dit een goed systeem."

Jette werkt ook met de burgercoöperatieve Energiris. Dat biedt particulieren de kans om te investeren in de geïnstalleerde zonnepanelen en te genieten van verscheidene voordelen. Zo kan de gemeente rekenen op groene elektriciteit tegen een prijs die lager ligt dan die van het netwerk.

Alles samen zijn de zonnepanelen goed voor 35 ton minder CO2 per jaar en leveren ze een productie op van 132.000 kWh hernieuwbare energie per jaar. Onder meer de gemeentelijke diensten, scholen en crèches kunnen gebruik maken van de zonnepanelen. 

De plaatsing van de zonnepanelen past in een energie-actieplan. ‘Het gaat om de vermindering van onze behoeften, meer efficiëntie en eigen productie’, zegt schepen Van Nuffel. ‘Zes maanden geleden hebben we beslist om de zonnepanelen te plaatsen, nu liggen ze er. Da’s snel en efficiënt’.

Bernard Van NuffelSchepen

Feiten

 • 23 okt 2014
 • Jette

Andere realisaties

 • Annalisa Gadaleta

  Molenbeek zet verder in op zonne-energie: vijf gemeentegebouwen waaronder drie scholen worden in totaal met 1.170 m² zonnepanelen uitgerust. Voordelig voor de gemeentebegroting en goed voor het klimaat.

 • Bart Dhondt

  Groen en Ecolo maken halfweg de legislatuur een bilan op van de groene realisaties in de Brusselse gemeenten. Dat doen we onder andere met dit filmpje.

 • Joost Venken

  “Het Hasselts Energiebedrijf steekt flink wat middelen in de bouw van het nieuwe zwembad van Hasselt, maar de besparingen aan energiekosten zijn op termijn navenant. De driedubbele beglazing zorgt voor een minder verbruik van zowat 30.000 kWh. Het automatisch rolluik dat over het 50-meterbad komt te liggen, is jaarlijks goed voor een besparing van liefst 280.000 kWh of iets meer dan 15.000 euro.”

 • Frank Vroonen

  Alken wacht niet op een zoveelste klimaattop. Windenergie helpt alvast om onze gemeente klimaatneutra(a)l(er) te maken. De zoektocht naar een projectontwikkelaar om twee windmolens in Alken te plaatsen, is al sinds oktober begonnen. En alle Alkenaren kunnen meedoen met een aandeel in deze investering in groene energie.