Ternat zet erfgoed in de kijker

Iedereen kent ze wel: de witte nutskasten die je overal in het straatbeeld ziet. Echt mooi zijn ze niet, maar daar hebben ze in Ternat iets op gevonden. Op de exemplaren op het Marktplein werden er foto's gekleefd die Ternat tonen zoals het was in 1900. Ze werden zo geplaatst dat je de huidige situatie in de achtergrond kan zien.

"We willen met de gemeente ons Ternatse erfgoed voor meer mensen toegankelijk maken", legt Groen-schepen van Erfgoed en Toerisme Guido Van Cauwelaert uit. "Er komen ook nog bordjes met uitleg bij de foto's, zoals we ook al hebben aan het oude gemeentehuis en aan de pomp uit 1900."

Er is ook erg veel erfgoed in Ternat. "Het marktplein, dat door de Ternattenaren de dries genoemd wordt, dateert al uit de Nervische tijd", weet plaatselijk geschiedkundige Frans Du Mong van de Commissie Erfgoed. "De dries wordt voor het eerst vermeld in een akte uit 1446, maar hij is dus al veel ouder."

Wie het Ternat van de vorige eeuw wilt gaan bewonderen kan dus voortaan terecht op Marktplein.

Guido Van Cauwelaert

Feiten

 • 16 aug 2017
 • Ternat

Andere realisaties

 • Tine Heyse

  Stad Gent is als enige overheid tussen private actoren en organisaties verkozen om ambassadeur te worden van de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen van de Verenigde Naties. Een jaar lang ondernemen de ‘SDG Voices’ acties om zelf duurzamer te worden en de doelstellingen breder bekend te maken.

 • Filiep Bouckenooghe

  In Roeselare wordt het huren van een sociale woning een stuk eenvoudiger dankzij schepen van wonen Filiep Bouckenooghe.

 • David Vandekerckhove

  Harelbeke juicht haar sportieve inwoners toe. In september krijgt de stad een openluchtfitness waar iedereen zich kan uitleven. ‘Daarmee stimuleren we mensen om aan sport te doen. Door een gratis fitness te voorzien verlagen we heel bewust de drempel,’ zegt schepen van Ruimtelijke Ordening en Woonbeleid David Vandekerckhove (Groen).

 • Adelheid Byttebier

  Een ambitieus beheerscontract met een belangrijke capaciteitsuitbreiding, extra investeringen in de veiligheid, en een verbeterde klantvriendelijkheid. Na bijna vier jaar aan het hoofd van de MIVB, de Brusselse Maatschappij voor het Intercommunaal Vervoer, kan Adelheid Byttebier tevreden terugblikken op het geleverde werk. ‘Ik blijf verbonden met de MIVB, en samen met alle betrokkenen hebben we de toekomst voorbereid. Daar ben ik trots op.'