Tienen kiest voor zone 30

Al elf jaar strijdt Groen Tienen voor een zone 30 in hun stad. Nu heeft de gemeenteraad het voorstel unaniem goedgekeurd.

De strijd begon al in 2005, toen Tom Roovers zijn schouders onder een zone 30 zette. Het werd zelfs één van de speerpunten van de campagne voor de lokale verkiezingen in 2006 en 2012.

'Nu, liefst elf jaar later, heeft de gemeenteraad de zone 30 unaniem goedgekeurd', vertelt Tom verheugd. Intussen is hij schepen van Mobiliteit in Tienen.

De zone 30 is voor hem een logische keuze. 'In een historisch stadscentrum kan je onmogelijk overal gescheiden fietspaden aanleggen. De straten zijn daarvoor te smal. En als je voetgangers- en fietsverkeer niet kan scheiden van het gemotoriseerd verkeer, dan moet de snelheid naar beneden. Dat zegt elke verkeerskundige.'

Te veel mensen lieten in Tienen de fiets staan omdat het te gevaarlijk was met al die auto's. 'Die vicieuze cirkel kunnen we nu eindelijk doorbreken', weet Tom. 'Bovendien wordt de situatie ook veel duidelijker. Op de vesten mag je 50 kilometer per uur rijden en daarbinnen is de maximumsnelheid 30 kilometer per uur. Met de zone 30 wordt Tienen aangenamer én veiliger.'

Tom Roovers

Feiten

 • 06 feb 2017
 • Tienen

Andere realisaties

 • Marina De Bie

  Door parkeersensoren te installeren kan er sneller ingegrepen worden als autobestuurders te lang parkeren. "De stad Mechelen komt hiermee tegemoet aan de vraag van de lokale handelaars om dicht bij hun winkels te kunnen laden en te lossen", aldus Marina De Bie, de groene schepen die inmiddels al vele jaren bestuurservaring op de teller heeft.

 • Filip Watteeuw

  "Voor het einde van de zomer 2014 is het nieuwe nachtnet een feit, de vertramming van lijnen 3 en 7 komt er door en de eerste supertrams komen naar Gent". Aan het woord voormalig fractieleider in het Vlaams Parlement Filip Watteeuw maar sinds de gemeenteraadsverkiezingen van 2012 mobiliteitsschepen in Gent. Eén en al daadkracht.

 • Adelheid Byttebier

  De Brusselse vervoersmaatschappij MIVB werd op 20 februari verkozen als 'Regionale overheidsorganisatie van het jaar 2014'. Deze onderscheiding wordt uitgereikt aan overheidsorganisaties die uitblinken in klantgerichtheid, effectiviteit en efficiëntie, strategie en duurzaamheid. Ex-voorzitster Adelheid Byttebier is terecht fier.

 • Rik Jellema

  De Brusselse gemeente Etterbeek sleept net voor de jaarwisseling het eerste duurzaam wijkcontract in de wacht. Eindelijk. En dat dank zij onze groene schepen Rik Jellema.