Turnhout tweede groenste stad van Europa

Op één jaar tijd viel Turnhout maar liefst vier keer in de prijzen voor hun groenbeleid. Zo sleepten ze de zilveren medaille van de prestigieuze Entente Florale in de wacht. Daardoor mag Turnhout zich de tweede groenste stad van Europa noemen.

De Europese wedstrijd bekroont steden en gemeenten die de leefkwaliteit vergroten met een kwaliteitsvol groenbeleid.

Ook hun stadsboerderij werd bekroond omdat ze milieubeleid en sociale integratie aan elkaar knoopt.

Het Natuurpuntmuseum kreeg dan weer een 'special achievement' voor hun mooie ecologische tuin, die binnenkort opengesteld wordt voor het grote publiek.

Natuurlijk ontbreekt ook de Grote Markt niet in het rijtje. De Vlaamse Vereniging voor Openbaar Groen riep het plein uit tot Mooiste Stadsplein van Vlaanderen.

De kerktuin op dat plein ging lopen met de Openbaargroen-Award. Een hele opsteker voor het bestuur, want vijf jaar geleden was het kerkplein nog een grote parking.

Astrid Wittebolle

Feiten

 • 09 mei 2017
 • Turnhout

Andere realisaties

 • Wout De Meester

  Stad en natuur zijn geen vijanden. Als je het groen tot diep in de stad laat doordringen, word je beloond met meer natuur en een leefomgeving waar geen mens meer weg wil.

 • Erwin Goethals

  In Maldegem maakt het gemeentebestuur werk van natuur én landbouw. Alleen lukt dat niet, een degelijk Vlaams beleid is nodig.

 • Veerle Leroy

  Met meer groen en natuur beschermen ze in Beersel het mooiste wat hun gemeente te bieden heeft.

 • Goedele Van Der Spiegel

  In maart 2012 werd de gemeente Edegem mede-eigenaar van Hof ter Linden. Een heel mooi domein kwam zo in publiek bezit. En daar wil Groen natuurlijk iets mee doen…  Goedele Van der Spiegel, schepen bevoegd voor milieu, natuur en duurzame ontwikkeling, hield mee de pen vast van het masterplan voor domein Hof Ter Linden.