Zellik krijgt ecologische samentuin

De volkstuinen in Zellik ondergaan een grondige metamorfose, na er jaren verwaarloosd bij te liggen. Het terrein wordt een ecologische samentuin.

Tientallen vrijwilligers saneren samen het overwoekerde gebied en toveren het om tot een prachtige tuin.

Er komen hoogstammige fruitbomen, inheemse bessenstruiken, houtkanten en twee poelen.

'De koppeling van een natuurvriendelijke inrichting aan een samentuin creëert meer biodiversiteit', weet gedeputeerde voor de provincie Vlaams-Brabant Tie Roefs (Groen). 'Dat is goed voor koestersoorten zoals amfibieën en maakt de tuin meer klimaatbestendig.'

Deze zomer bouwt de Vlaamse Landmaatschappij nog een gemeenschapslokaal met een groendak, een serre en een gemeenschappelijk tuinhuis.

Het beheer van de tuin is in handen van Groenten uit Zellik, een werkgroep van Velt Asse. Ze willen met de samentuin werken aan de sociale cohesie, buurtvorming en integratie in Zellik.

Tie RoefsGedeputeerde

Feiten

 • 30 mei 2017
 • Zellik

Andere realisaties

 • Wout De Meester

  Stad en natuur zijn geen vijanden. Als je het groen tot diep in de stad laat doordringen, word je beloond met meer natuur en een leefomgeving waar geen mens meer weg wil.

 • Erwin Goethals

  In Maldegem maakt het gemeentebestuur werk van natuur én landbouw. Alleen lukt dat niet, een degelijk Vlaams beleid is nodig.

 • Veerle Leroy

  Met meer groen en natuur beschermen ze in Beersel het mooiste wat hun gemeente te bieden heeft.

 • Goedele Van Der Spiegel

  In maart 2012 werd de gemeente Edegem mede-eigenaar van Hof ter Linden. Een heel mooi domein kwam zo in publiek bezit. En daar wil Groen natuurlijk iets mee doen…  Goedele Van der Spiegel, schepen bevoegd voor milieu, natuur en duurzame ontwikkeling, hield mee de pen vast van het masterplan voor domein Hof Ter Linden.