23 jan 2013

Referendum: EU mag zich niet laten chanteren door Britse premier Cameron

Groen is voorstander van het houden referenda om de inspraak van de burgers te vergroten. 'Het woord is nu aan de Britse burgers om te beslissen of ze in de Europese Unie willen blijven, maar we mogen niet toelaten dat David Cameron de EU chanteert met zijn dreigement om een referendum te houden. De EU mag geen Zwitserse kaas zijn, doorzeefd met opt-outs en vrijstellingen” aldus Bart Staes, europees parlementslid voor Groen.

De Britse premier David Cameron dreigt ermee om, indien hij de relatie tussen Groot-Brittannië en de EU niet mag heronderhandelen van de Europese regeringsleiders, een referendum te houden over het Brits lidmaatschap van de EU. Dat referendum moet er komen - als hij herverkozen wordt - tussen 2015 en 2017.

"Die lange termijn voor het referendum dreigt de Europese Unie jarenlang te verlammen,” zo waarschuwt ook Eva Brems, Kamerlid en buitenlandspecialiste van Groen. ”De EU kan het zich niet veroorloven dat de Britten de volgende vijf jaar lang elke EU-top blokkeren door te dreigen met het referendum om zo opt-outs en vrijstellingen af te persen"

"De Britse premier wil de voordelen die Groot-Brittannië aan het EU-lidmaatschap heeft, houden, maar wil aan een aantal verplichtingen onderuit komen. Zo wil hij af van de Europese samenwerking op het vlak van misdaadbestrijding en justitie en blokkeert hij de uitbouw van een gemeenschappelijk sociaal beleid dat nochtans noodzakelijk is om te vermijden dat EU landen de race naar de bottom van de socte voorkomen. Zo werkt het niet. Zijn visie op de EU als een club landen in een vrijhandelszone is een achterhaald concept dat volledig haaks staat op de uitdagingen van de 21e eeuw" zo besluit Bart Staes.

Vind Groen in je buurt

Vind je gemeente

We gebruiken cookies om er zeker van te zijn dat je onze website zo goed mogelijk beleeft. Lees meerOK