28 okt 2011

Regering doet belastingbetaler betalen voor Dexia, maar wil niet uitleggen waarom

Met nachtelijk debat in de Kamer begroef de CD&V, Open VLD en de franstalige meerderheidspartijen de vraag naar een onderzoekscommissie over het debacle bij Dexia. De zaak zal nu bestudeerd worden door een “bijzondere” commissie.

Een ”bijzondere” commissie heeft echter weinig bijzonders: ze heeft geen bevoegdheid van een onderzoeksrechter, wat een onderzoekscommissie wel had gehad. Getuigen kunnen hun beroepsgeheim niet opheffen in een ”bijzondere” commissie. Dat hadden ze wel gekund in een onderzoekscommissie.

Groen! is verontwaardigd over deze afzwakking. ”Er wordt aan de belastingbetaler voor de tweede keer op drie jaar tijd veel geld gevraagd om de banken uit de nood te helpen. En dat is helaas nodig. Maar blijkbaar mag diezelfde belastingsbetaler niet weten welke fouten in het verleden er toe leiden dat hij moet betalen en waarom de rekening zo gepeperd is”, zegt Kamerlid Meyrem Almaci (Groen!)

”Kijk naar de hoorzitting van vorige woensdag. De gouverneur van de Nationale Bank Luc Coene kon ons de nodige informatie niet geven zonder zijn beroepsgeheim te schenden en dus het risico te lopen vervolgd te worden. In een onderzoekscommissie wordt zo iemand net beschermd”, legt Almaci uit.

Groen! hekelt ook het feit dat de opdracht van de bijzondere commissie wel zeer braaf gesteld is. Zo wordt er niet naar eventuele verantwoordelijken gezocht. Daarenboven staat in de tekst geen verwijzing naar de oprichting van een echte onderzoekscommissie wanneer de bijzondere commissie dat alsnog nodig acht. Iets wat wel het geval was bij vorige bijzondere commissies.

”De traditionele partijen - of moeten we ze Dexiapartijen noemen? - verhinderen hiermee dat het parlement de volledige waarheid in het dossier aan het licht kan brengen. Groen! zal dat niet laten gebeuren. We zullen alles in het werk stellen om de waarheid over Dexia te achterhalen”, besluit een strijdvaardige Almaci.

Vind Groen in je buurt

Vind je gemeente