17 okt 2014

Regering-Michel wil middelen voor het Zuiden misbruiken voor problemen van het Noorden

In 2015 moet Ontwikkelingssamenwerking 150 miljoen euro besparen, en ze zal dat structureel en in stijgende lijn moeten blijven doen, tot 2019 wanneer de besparingen maar liefst 270 miljoen euro moeten bedragen. Dat gaf de minister van Ontwikkelingssamenwerking donderdagnacht toe na aandringen van de Ecolo-Groen fractie.

Wouter De Vriendt, Kamerlid voor Groen reageert: “De nieuwe federale regering zal de internationale engagementen die ons land is aangegaan, dus niet honoreren. De regering Michel zal geen 0,7% van het BNI aan Officiële Ontwikkelingssamenwerking (ODA) besteden, nu niet maar ook in de toekomst niet. In plaats van een nieuw groeipad te ontwikkelen, sturen CD&V, Open Vld en N-VA onze ODA op een krimpscenario richting 0,38% van het BNI in 2019, zo blijkt uit onze eerste eigen prognose”.

Bovendien blijkt uit het regeerakkoord de intentie om de resterende middelen van Ontwikkelingssamenwerking te gebruiken voor niet-ontwikkelingsdoelstellingen, zoals de financiering van de strijd tegen de klimaatverandering (in plaats van bijkomende middelen te voorzien), de inperking van migratie naar België (een selectiecriterium voor de Partnerlanden), de strijd tegen terrorisme en de steun aan Belgische bedrijven.

“De regering wil dus eigenlijk de middelen voor het Zuiden gebruiken om de problemen van het Noorden op te lossen. Dat is bijzonder cynisch. Daarbij haalt de regering de oude recepten weer boven die geleid hebben tot de Witte Olifanten, peperdure projecten zonder enige vooruitgang voor de lokale bevolking”, analyseert De Vriendt.

Er staan ook positieve zaken in het regeerakkoord, maar alles bij elkaar zet de federale regering zowel op het vlak van de kwantiteit als de kwaliteit van de ontwikkelingssamenwerking grote stappen achteruit.

“Vanuit de parlementaire oppositie zullen Groen en Ecolo de autonomie en unieke focus op ontwikkelingsdoelstelling van onze ontwikkelingssamenwerking, en de beleidscoherentie voor ontwikkeling verdedigen”, zo besluit Wouter de Vriendt.

Vind Groen in je buurt

Vind je gemeente

We gebruiken cookies om er zeker van te zijn dat je onze website zo goed mogelijk beleeft. Lees meerOK