17 apr 2013

Regering moet van Belfius een voorbeeld maken

De Morgen bracht vandaag aan het licht dat de overheidsbank en -verzekeraar Belfius jarenlang constructies gebruikt via het fiscale paradijs Barbados en via Ierland waar lagere belastingstarieven gelden. Kamerlid Meyrem Almaci (Groen): “De federale regering moet overheidsbank Belfius dwingen om zijn filialen in belastingsparadijzen te sluiten. De regering van traditionele partijen moet ook druk uitoefenen via haar forse kapitaalparticipaties in BNP Paribas en de overheidsgaranties voor andere banken om de banken van binnenuit te veranderen.”

”De Belgische overheid is sinds oktober 2011 voor de volle 100% eigenaar van de bank Belfius maar heeft deze participatie nog niet positief aangewend. De regering moet een plan uitwerken om van Belfius een voorbeeld te maken, zowel op het vlak van loonpolitiek, financiering van de reële economie, dienstverlening als fiscale ethiek. Het is aan de regering om die bank van binnenuit te veranderen”, aldus Almaci.

Sinds de crisis van 2008 vraagt Groen systematisch een einde te maken aan de fiscale paradijzen. ”De regering blijft al jarenlang doof en stom. Als we een herhaling van de financiële crisis willen vermijden dan moeten we de banken weg duwen van fiscale speculatie en richting de reële economie .”

De Regering heeft vertegenwoordigers in de Raden van Bestuur van de banken. Zij moeten hun rol actief opnemen. ”Gewoon toekijken en niets veranderen aan het systeem is schuldig verzuim. De Minister van Financiën Koen Geens (CD&V) moet de vertegenwoordigers duidelijke richtlijnen meegeven en zorgen voor absolute transparantie. Hij moet aan het Parlement een overzicht geven van alle activiteiten in de belastingsparadijzen van de banken waar de overheid een participatie in heeft”, besluit Meyrem Almaci.

Vind Groen in je buurt

Vind je gemeente

We gebruiken cookies om er zeker van te zijn dat je onze website zo goed mogelijk beleeft. Lees meerOK