22 dec 2012

Regering straft langer werken af

De Regering straft deeltijds werken op het einde van de loopbaan financieel af. Kamerlid Wouter De Vriendt (Groen): “Om langer aan de slag te blijven zijn landingsbanen noodzakelijk. Met landingsbanen zorg je er voor dat arbeid op het einde van de loopbaan wordt gespreid. Zo wordt langer werken werkbaar. De regering neemt nu de tegenovergestelde beslissing. Door deze regeringsmaatregel gaan meer mensen sneller beslissen om volledig te stoppen met werken. Het is een kortzichtige besparingsoperatie die ouderen treft.”

Ook langdurige werklozen worden geviseerd door de regering. Werkgevers staan vandaag niet te springen om oudere werklozen aan te werven. Dit is de realiteit op de arbeidsmarkt. In plaats van positieve tewerkstellingsmaatregelen voor deze doelgroep uit te werken, pakt de regering hen financieel aan. ”Werklozen worden twee keer gestraft: een eerste keer omdat hun uitkering verminderd werd, soms tot onder de kritische armoedegrens. Een tweede keer omdat hun pensioen wordt verminderd”, aldus De Vriendt.

Groen staat voor een hedendaagse visie op de loopbaan. Dergelijke loopbaan erkent de nood aan langer werken, maar tegelijk de nood aan een meer gespreide loopbaan. Minder intensieve arbeid op het einde van de loopbaan, zorgmomenten voor kinderen en familie , een gezonde combinatie tussen arbeid en gezin zijn cruciale elementen in de groene visie.

Vind Groen in je buurt

Vind je gemeente

We gebruiken cookies om er zeker van te zijn dat je onze website zo goed mogelijk beleeft. Lees meerOK