11 mei 2011

Register voor Europese lobbyisten een stap in de goede richting

Het Europees Parlement en de Europese Commissie gaan een gezamelijk register aanleggen voor de duizenden lobbyisten die in Brussel en Straatsburg actief zijn.

Dat is vandaag in Straatsburg besloten door het Europees Parlement. "Het is een verbetering van de bestaande situatie, maar er is nog veel werk te doen om het lobbyen op een zo transparant mogelijke wijze te laten verlopen," aldus Europees parlementslid Bart Staes (Groen!).

Staes: "De positieve steming van vandaag is een stap naar betere regulering van de enorme lobbysector richting Europese instellingen. Tegelijk is dit nog bepaald geen ideale situatie. Het recente corruptieschandaal in het EP toonde aan dat strenge regels helaas noodzakelijk zijn. Een na de schandalen opgerichte interne werkgroep rond ethiek en transparantie van het EP werkt hieraan en moet volgende maand met voorstellen komen."

Staes: "Ik betreur dat nu opnieuw de gelegenheid niet werd aangegrepen om een registratie van lobbyisten, net als in de Verenigde Staten, verplichtend te maken. Alleen zo zul je een concreet middel in handen hebben om het gelobby wat transparanter te maken. Een amendement van de Europese groene fractie om dit in de nabije toekomst wél bindend te maken, werd vandaag wel goedgekeurd."

Hoewel het vandaag goedgekeurde register voor lobbyisten meer informatie zal bevatten over bijvoorbeeld het cliënteel van lobbybedrijven, zal het nog altijd onvoldoende gegevens bevatten over bijvoorbeeld de financiële achtergrond van lobbyisten en hun klanten. Staes: "We moeten weten wie hoeveel geld uitgeeft om een bepaalde doelstelling na te streven. Dat is cruciaal voor een effectief en nuttig lobbyregister. Te betreuren valt dat de Europese Raad zich niet aansluit bij dit gemeenschappelijke initiatief. Het gebrek aan transparantie bij de Raad wordt zo, zoals deze week ook weer bleek bij de kwijtingsprocedure, onderstreept."

Staes: "Het vergroten van transparantie is een conditio sine qua non voor het verbeteren van de kwaliteit van het Europees bestuur. De groene fractie zal er dan ook voor vechten dat de EP-werkgroep met serieuze voorstellen komt."

Vind Groen in je buurt

Vind je gemeente
×

Twijfel je nog aan een groene stem?

Stel je vraag

We gebruiken cookies om er zeker van te zijn dat je onze website zo goed mogelijk beleeft. Lees meerOK