26 September 2023

13.00u -
17.30u

Rondetafel Dierenwelzijn: tussen recht en realiteit

Vlaams Parlement , IJzerenkruisstraat 99 (Bezoekerscentrum) , 1000 Brussel

Rondetafel Dierenwelzijn: tussen recht en realiteit

Dierenrechten zijn een hot topic. Er wordt flink wat onderzoek naar gedaan,  over gedebatteerd en beslist. Maar de spanning tussen wetenschappelijke bevindingen over dierenwelzijn en de realiteit blijkt helaas in praktijk nog vaak te groot. Heel wat dieren worden vandaag nog in de steek gelaten, met flink wat dierenleed tot gevolg. 

Met de volgende werelddierendag in het verschiet, willen we  samen met jullie, op 26 september in het Vlaams Parlement, het debat aangaan over hoe we het dagelijkse leven van gezelschapsdieren, dieren in de veeteelt en wilde dieren, concreet verder kunnen verbeteren. Hoe kunnen we de rechten van dieren het beste beschermen en vrijwaren? Wat kunnen we waar beter doen?  

We gaan concreet dieper in op de grote problematiek van de broodfok en de overvolle asielen, de uitdagingen in de intensieve veeteelt, de staat van het beleid en de wetenschap, en hoe we meer algemeen dieronvriendelijke praktijken voor alle dieren het best kunnen aanpakken.

We kijken vooruit naar de kansen die het Europees voorzitterschap onze regio biedt om een aantal van deze heikele punten aan te pakken en laten ons inspireren door denkers en doeners op het terrein.

We gaan hiervoor in gesprek met mensen uit verschillende disciplines, zoals academica & dierenrechtenspecialiste drs. Elien Verniers van de UGent; voortrekkers zoals dierenrechtenorganisatie Gaia; journaliste Sofie Mulders, bekend van het boek ‘Waarom ik 40 jaar biefstuk en kaas at, en toen veganist werd’;  beleidsmakers zoals minister Celine Tellier;  en vele andere…

Maar we hopen ook vooral op jouw aanwezigheid en stem vanop het terrein. Jij, die een hart hebt voor dieren, en die elke dag aan de kar trekt om hun levens te verbeteren. Van de vogelopvang tot de asielen, van de dierenrechtenorganisaties tot de wetenschappers, van de betrokken dierenartsen tot de lokale dierenpolitie en schepenen van dierenwelzijn.

We willen graag van jullie leren. 

Deze rondetafel is daarom expliciet een interactieve namiddag, waar we alle ruimte willen geven aan het publiek om mee in het debat te gaan. We nodigen dan jullie ook hartelijk uit om eraan deel te nemen. 

Hopelijk tot dan!

Meyrem Almaci & Nadia Naji

 

Programma 

13u - Aankomst en koffie

13u30 - Welkom

13u45 - Tedtalk: rechten van dieren

14u - Sofagesprekken onder moderatie van Meyrem Almaci

1. rechten van gezelschaps- en wilde dieren: broodfok & overvolle asielen als cases

  • Inleiding door Joni Delanoeije (onderzoeker KU Leuven) 
  • In gesprek met Mieke Delanoeije (Dendermondse Zwervertjes) en relevante stemmen uit het publiek 

Korte pauze

2. rechten van landbouwdieren: industriële veeteelt

  • Inleiding door ILVO (over de cijfers & de situatie op het terrein) 
  • In gesprek met Gaia & Sofie Mulders (journalist) 

3. Rechten van dieren en het beleid: vooruitblik naar Europees voorzitterschap & lokale perspectief

17u20 - Slotwoord 

17u30 - Receptie

 

Het evenement is voorlopig volzet. Ben je er toch nog graag bij, zet jezelf dan op de wachtlijst door een mailtje te sturen naar [email protected] .