18 jul 2016

Rzoska: "Super-ministerraden leiden tot koehandel en slechte besluitvorming"

"De koehandel van Geert Bourgeois over meer dan 150 dossiers leidt opnieuw tot een pak slechte compromissen", reageert Groen-fractieleider Björn Rzoska maandag op de persconferentie over de 'superministerraad' van Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA).

Ondanks de overstromingsellende van de voorbije maanden, neemt de regering onvoldoende maatregelen om de verharding van de Vlaamse grond tegen te gaan. "Het verdwijnen van gronden waar regenwater insijpelt, is een van de oorzaken van de talrijke overstromingen. De regering zou meteen ernstige maatregelen richting betonstop moeten nemen. Maar dat doet ze weer niet”, analyseert Groen-parlementslid Ingrid Pira. De regering-Bourgeois gaf immers geen groen licht voor het Witboek Beleidsplan Ruimte Vlaanderen, waar de betonstop in staat. "Nochtans zijn er dringend maatregelen nodig. Anders gaan de Vlamingen letterlijk en figuurlijk met de voeten in het water blijven staan", zegt Pira.

"Het is een eerste stapje dat de Vlaamse regering eindelijk ingaat op mijn vraag om de peperdure Turteltaks te verlagen voor wie elektrisch verwarmt. Maar energieminister Tommelein (Open VLD) moet veel verder durven gaan, en de oneerlijke Turteltaks afschaffen voor alle Vlamingen", reageert Johan Danen (Groen) op de beslissing over de Vlaamse energieheffing. De Turteltaks betekent immers nog steeds een extra factuur van minstens 100 euro voor elke Vlaams gezin. "De regering-Bourgeois moet eindelijk een eerlijke bijdrage van de dertig grootste bedrijven durven vragen, zodat de factuur niet op de schouders van de gewone Vlaming komt", zegt energiespecialist Danen.

De maatregel om 9-jarige huurcontracten opnieuw standaard te maken is positief. "Maar de regering-Bourgeois besliste niet voldoende nieuwe maatregelen om het aanbod op de huurmarkt te verruimen", zegt An Moerenhout. "Daarnaast neemt de regering opnieuw geen doortastende maatregelen om discriminatie te bestrijden".

De methode van de superministerraden doet vragen rijzen. "Opnieuw maakt Minister-president Geert Bourgeois (N-VA) van het beslissingsproces een last-minute koehandel over meer dan 150 dossiers. Dat is geen goed beleid, dat is een rommeltje. Dat moet anders. De Vlamingen verdienen beter dan deze rommelige regering van N-VA, Open VLD en CD&V", besluit Groen-fractieleider Björn Rzoska.

Vind Groen in je buurt

Vind je gemeente

We gebruiken cookies om er zeker van te zijn dat je onze website zo goed mogelijk beleeft. Lees meerOK