02 jun 2016

Schauvliege negeert koppig advies om procedure Essersbos te stoppen

"Het is ontstellend hoeveel negatieve adviezen CD&V-minister Joke Schauvliege heeft overruled om toch maar de kap van het Essersbos toe te staan". Dat zegt Groen-parlementslid Johan Danen donderdagochtend meteen in reactie op het nieuws dat Schauvliege een advies van advocatenbureau Stibbe over het Essersbos straal negeerde.

Het advocatenbureau adviseerde minister Schauvliege om de huidige planprocedure “stop te zetten en te herbeginnen” omdat ze zich gebaseerd had op verouderde kaarten.

Johan Danen: “Maar Schauvliege zette gewoon door, zodat de Vlaamse regering blijft verder stappen richting boskap van Essers. Omwille van een mysterieuze reden wil Schauvliege blijkbaar koppig gas geven voor die boskap. Zelfs een duur advies, dat ze zelf bestelde bij een advocatenkantoor, en dat zegt dat ze beter zou stoppen, gebruikt ze om het tegengestelde te doen”.

“We wezen de minister al meermaals op de problematische situatie, maar ze blijft koppig doorgaan. Er was al sprake van een mogelijk bouwmisdrijf, de inspectie maakte op 12 februari een PV en het dossier ligt bij de procureur des konings”, herinnert Johan Danen.

“Vandaag blijkt dat Schauvliege in het dossier rond hetzelfde bedrijf het door haar gevraagde juridische advies over de procedures niet volgt. Schauvliege stapelt de fouten op in het dossier-Essers”, zegt Limburgs parlementslid Danen: “als gevolg van dit nonbeleid ontstaat het risico dat iedereen als verliezer achterblijft: dit is slecht voor de natuur, slecht voor de Limburgse economie en slecht voor de rechtszekerheid”.

De beslissing om het bos rond Essers te laten kappen is slecht op alle vlakken. Slecht voor de natuur, slecht voor de mensen, en slecht voor de economie. Het ergste is vooral dat het bos kappen het helemaal niet nodig is. “Het kan anders. Het transportbedrijf Essers kan makkelijk uitbreiden op bestaande lege industrieterreinen.
Er is in Limburg 800 ha actief aanbod aan industrieterreinen en 244 ha leegstaande industrieterreinen. Daar komt Ford-Genk nog bij. Bossen zorgen voor gezonde lucht. Maar met CD&V-minister op Natuur verdwijnt er elke dag 6 ha (12 voetbalvelden) open ruimte ingenomen door harde bestemmingen. Dat is slecht voor het milieu, de lucht en dus de gezondheid van de mensen. De enige garantie op rechtszekerheid zou er komen als Essers en de Vlaamse minister Muyters en Schauvliege actief werk maken van de zoektocht naar een andere locatie", besluit Johan Danen.

Vind Groen in je buurt

Vind je gemeente