13 sep 2012

Scheurtjes Tihange 2: becijferd winterplan en controlekalender voor alle reactoren

Na de scheurtjes in Doel 3 kampt nu Tihange 2 met dezelfde problemen, zo bevestigde Electrabel. Een winterplan en doorgedreven controles van de Belgische kerncentrales zijn dringender dan ooit . “Na dit nieuwe feit is het onbegrijpelijk dat staatssecretaris Whatelet (Cdh) nog altijd geen becijferd winterplan voorgelegd heeft aan het parlement. Alleen met een sluitend winterplan zorgen we voor zekerheid bij burgers en bedrijven.”aldus Groen-Kamerlid Kristof Calvo.

Het rapport van Electrabel over de scheurtjes in Tihange 2 moet in het parlement worden besproken. ”Een vervroegde bijeenkomst van de Kamercommissie is niet meer te weigeren. Het parlement moet zich kunnen buigen over de veiligheid en bevoorradingszekerheid van ons land,” aldus Calvo.

Nu er gelijkaardige problemen opduiken in Tihange 2 lijkt een cruciale constructiefout tot de mogelijkheden te behoren. De regering moet de controles van alle Belgische kernreactoren versneld uitvoeren. ”Er moet een duidelijke controlekalender komen om de veiligheidsrisico van alle centrales correct in te schatten. Het nucleair controleorgaan FANC moet er daarnaast op aandringen dat er een internationaal engagement komt om alle kerncentrales van hetzelfde type in Europa te onderzoeken.”

Met de scheurtjes in Tihange 2 blijkt andermaal dat de nucleaire focus ons land kwetsbaar maakt. De Belgische nucleaire verslaving brengt onze energiebevoorrading in gevaar. De klassieke tripartite moet het roer omgooien en inzetten op hernieuwbare energie, moderne en flexibele gascentrales alle kansen geven, investeren in energiebesparing en afspraken maken met onze buurlanden voor import. ”Een energie investeringsplan is een bron van welvaart en jobcreatie. Het is hoog tijd dat de regering in actie schiet.”

Vind Groen in je buurt

Vind je gemeente

We gebruiken cookies om er zeker van te zijn dat je onze website zo goed mogelijk beleeft. Lees meerOK