20 dec 2013

Schijnsplitsing banken draagt kiemen van volgende crisis

De bankenwet waarover de regering een akkoord heeft bereikt is een schijnsplitsing. Kamerlid Meyrem Almaci (Groen) reageert: “Deze schijnsplitsing draagt kiemen van een volgende crisis. Het is onbegrijpelijk dat de Belgische regering niet kiest voor een echte splitsing van spaar- en zakenbanken, en blijft vasthouden aan het model van een universele bank. Alleen een zuivere splitsing is de enige garantie om spaargelden van mensen te beschermen en nieuwe bankencrisis te vermijden. De burger zal het gelag andermaal moeten betalen. De grootbanken zijn vandaag de echte winnaar.”

Universele banken mogen spaargelden ophalen en daarnaast risicovolle activiteiten ontwikkelen. Als risicovolle activiteiten verkeerd gaan en de bank in de problemen komt, dan moet de overheid nog altijd tussen komen op het spaargeld te redden. Almaci: ”Deze regering heeft blijkbaar niets geleerd uit de bankencrisis. Deze ontstond doordat de banken te wild speculeerden. De regering kiest net zoals Duitsland en Frankrijk voor een schijnhervorming van de banken zonder duidelijke splitsing. Men blijft krampachtig vasthouden aan het model van universele banken die de onverzoenbare rollen van zakenbank, depositobank en verzekeraar combineren.”

De afgelopen jaren zijn tientallen miljarden belastingsgeld geïnvesteerd in de redding van de banken. Vele gerenommeerde economen zoals Stiglitz, Krugman, Shiller en de Grauwe en het hele parlement in 2010 hebben opgeroepen om de banken zuiver te splitsen. Groen betreurt het dat de vele oproepen van experten, middenveld en brede lagen van de bevolking worden genegeerd.

Risicovolle tradingactiviteiten blijven mogelijk. ”De regering renoveert de façade maar niet de achterliggende structuur. Zolang zakenactiviteiten en spaargelden in dezelfde bank zitten, zullen de spaargelden bij ernstige problemen meegesleurd worden. De wetgeving lijkt geschreven op maat van de grootbanken,” aldus Almaci.

Vind Groen in je buurt

Vind je gemeente

We gebruiken cookies om er zeker van te zijn dat je onze website zo goed mogelijk beleeft. Lees meerOK