07 maa 2014

Schrijfster Anne Provoost en Björn Siffer versterken Europese lijst Groen

Schrijfster Anne Provoost en Björn Siffer, coördinator van de Humanistisch-Vrijzinnige Vereniging versterken de Europese lijst van Groen.

Europees parlementslid en lijstrekker Bart Staes (Groen) is verheugd met deze twee aanwinsten. "Beiden zijn zeer sociaal geëngageerd en maatschappelijk betrokken. Elk op hun manier gaan ze in tegen de extreemrechtse retoriek die vandaag zo actueel is in Europa."

Anne Provoost steunt als lijstduwer het groene gedachtengoed dat Bart Staes in het Europees parlement vertolkt. Terwijl Anne in haar boeken met controversiële thema’s speelt, toont ze via verschillende krantenbijdragen dat ze ook geëngageerde standpunten durft in te nemen over de actualiteit, waarbij gelatenheid geen plaats in heeft. Anne Provoost is auteur van romans als In de Zon Kijken en De Arkvaarders.

Op de derde plaats voor Europa staat Björn Siffer, gemeenteraadslid in Mechelen. Hij is algemeen coördinator en woordvoerder bij de Humanistisch-Vrijzinnige Vereniging (HVV). Hij is ook hoofdredacteur van Het Vrije Woord (magazine en programma op Radio 1). Siffer staat garant voor sterke opinies over de culturele transitie die het Westen doormaakt en heeft als sociaal geëngageerde burger bijzondere interesse voor het democratische gehalte van de Europese besluitvorming. Siffer zijn grootste drijfveer om de Europese lijst van Groen te versterken is de bekommernis om een Europa waarin iedereen nog mee is.

Voor de groenen moet Europa democratischer, socialer en groener. Niet louter blind besparen, wél gericht investeren in groene sectoren die jobs creëren en de klimaatverandering afremmen. Groen wil een Europa op mensenmaat dat ons beschermt in plaats van bedreigt. Geen Europa dat enkel aandacht heeft voor het vrij verkeer van diensten en kapitaal maar een sociaal Europa.

Lijsttrekker Bart Staes trekt zoals eerder bekend gemaakt de lijst en wil zijn werk van de afgelopen legislatuur verderzetten. Hij nam de afgelopen legislatuur duidelijke standpunten in tegen de almacht van lobbygroepen, bewaakte als ondervoorzitter van de budgetcontrolecommissie de uitgaven van de Europese instellingen, en kwam meermaals in het nieuws met thema’s als voedselveiligheid, landbouw en agroecologie. Europa moet volgens hem nog steeds anders én beter.

Eerder werd Professor Petra De Sutter al voorgesteld, zij staat op de tweede plaats. Dirk Holemans, coördinator van de groene denktank Oikos wil als eerste opvolger samen met Staes de kiezer wil overtuigen Groen te stemmen. De volledige lijst wordt later bekendgemaakt.

Vind Groen in je buurt

Vind je gemeente

We gebruiken cookies om er zeker van te zijn dat je onze website zo goed mogelijk beleeft. Lees meerOK