09 nov 2017

Seksueel misbruik in de sport: preventie is noodzakelijk

Gisteren toonde Pano drie getuigenissen van seksueel grensoverschrijdend gedrag in de sport. Voor Vlaams parlementslid Imade Annouri toont de reportage nog maar eens het belang van preventie en educatie aan. “Iedereen moet weten wat seksueel grensoverschrijdend gedrag inhoudt. Wat kan er, wat kan er niet, hoe ga je om met afwijkend gedrag en wie kan je aanspreken als het zich stelt? Ook die laatste vraag is erg belangrijk. Op dit moment blijven slachtoffers en bystanders al te vaak met hun verhaal of vragen zitten. Uit angst om niet geloofd te worden, maar ook omdat ze niet altijd weten waar of bij wie ze terecht kunnen. Elk kind leert dat je bij een brand de brandweer moet bellen. Ook seksueel grensoverschrijdend gedrag moeten we meteen bij de juiste mensen kunnen melden.”

Om preventie te stimuleren, ziet Imade Annouri verschillende mogelijkheden. “Vlaanderen kan de subsidies voor sportfederaties afhankelijk maken van de mate waarin ze aan preventie doen. Bovendien kan de Vlaamse overheid investeren in een taskforce van experts die vormingen verzorgen. Tot slot moet de Vlaamse overheid clubs ook de nodige ondersteuning bieden om een mentaliteitswijziging te bewerkstelligen. Een goede preventieve werking moet een kwaliteitslabel worden. Educatie en preventie moeten de hoekstenen van het beleid worden, meer dan sancties en reglementering.”

Gisterenavond reageerde Minister Muyters ook op de vraag uit de reportage om werk te maken van een verplicht bewijs van goed gedrag en zeden. Volgens de minister is dit geen nodige zaak. Imade Annouri betreurt dit. “Elke drempel die we kunnen invoeren om mogelijke daders te weren uit sportclubs moeten we doen, het bewijs van goed gedrag en zeden is daar één van. Los je daar alles mee op? natuurlijk niet, maar het is één van de vele schakels in een grotere aanpak. Het is voor mij dan ook onbegrijpelijk dat de minister daar geen werk van wil maken”

Imade Annouri ziet verder ook een rol voor de burger weggelegd. “Letterlijk iedereen kan het verschil maken. Door het probleem bespreekbaar te maken, door ogen en oren open te houden en niet te blijven zitten met bepaalde vermoedens. Het gezegde is “spreken is zilver, zwijgen is goud.” In dit geval is er maar één gouden oplossing en dat is spreken,” besluit Annouri.

Vind Groen in je buurt

Vind je gemeente