06 sep 2012

Slachtoffers niet geholpen met akkoord vervroegde invrijheidstelling

Het kernkabinet heeft vandaag een akkoord bereikt over de verstrenging van de vervroegde invrijheidstelling. Fractieleider Stefaan van Hecke (Groen): “Het akkoord is geen verrassing want is de uitvoering van het regeerakkoord. Maar de klassieke tripatite heeft geen maatregelen genomen om de rol van de slachtoffers te versterken. Dit is een gemiste kans.”

Groen reageert ontgoocheld dat de rol van slachtoffers niet wordt versterkt. Slachtoffers moeten sneller betrokken worden in de procedure. Groen en Ecolo stellen voor dat het standpunt en de wensen van de slachtoffers worden opgevraagd vooraleer er advies wordt verleend door de gevangenisdirecteur en het Openbaar Ministerie. ”Slachtoffers moeten de beslissing niet nemen over de voorwaardelijke invrijheidstelling, maar ze moeten wèl maximaal gehoord en betrokken worden. De regering laat hier een kans liggen”, aldus Van Hecke.

Groen is wel tevreden dat de liberale eis van zogenaamde ‘onsamendrukbare straffen’ niet wordt ingewilligd. ”Het voorstel van de onsamendrukbare straffen ondergraaft het goede systeem van de voorwaardelijk invrijheidstelling. Dit systeem zorgt ervoor dat gedetineerden voorwaarden krijgen opgelegd die ze moeten respecteren. De controle hierop is cruciaal. Het is dan ook onbegrijpelijk dat de Regering haar besparingen op begeleidend personeel zoals justitieassistenten en psychosociale dienst niet heeft teruggedraaid.” Het is duidelijk dat de Regering hier haastwerk aflevert. Ze had beter de strafuitvoering grondig geëvalueerd, zodat alle aspecten in aanmerking kwamen.”

De samenleving zal pas veiliger worden als er ook fors wordt geïnvesteerd in de begeleiding van de gedetineerden die een traject afleggen naar een vervroegde invrijheidsstelling. "Deze investering verdient zich op termijn terug, maar dan moet de regering haar horizon wel verruimen en niet kijken naar de volgende verkiezingsdag”, aldus Van Hecke.

Vind Groen in je buurt

Vind je gemeente

We gebruiken cookies om er zeker van te zijn dat je onze website zo goed mogelijk beleeft. Lees meerOK