12 nov 2010

Smakelijker voedsel door duurzamere landbouw

Gisteren ging de Week van de Smaak van start: dit jaar heeft die extra aandacht voor gezonde voeding en streek- en seizoensgroenten. Dat sluit mooi aan bij de duurzamere landbouw die Europa verlangt en waar eergisteren in het Vlaams Parlement over gedebatteerd werd. In bio-kinderdagverblijf Bibelotje in Turnhout lichtte ik één en ander toe aan de pers.

Europa wil dat we onze landbouw duurzamer organiseren. Daartoe zullen we onder andere meer moeten investeren in plattelandsontwikkeling, bio-landbouw beter moeten ondersteunen en moeten we ervoor zorgen dat onze landbouw vrij van GGO’s; bljift. De Week van de Smaak, die morgen van start gaat, legt dit jaar de focus op gezonde voeding en fruit, zuivel en vlees uit eigen streek, vergeten groenten en seizoensgroenten. Om al dat lekkers op ons bord te krijgen, moeten we resoluut kiezen voor een duurzamere landbouw.

Een landbouw zonder GGO’s;. Ze bieden geen enkele meerwaarde voor de consument, maar vormen wel een bedreiging voor de conventionele en de bio-landbouw. Greenpeace toonde aan dat het experiment van de Vlaamse regering in Wetteren naar de ‘co-existentie’ van genetisch gemanipuleerde gewassen met klassieke en bio-landbouw in de praktijk niet werkt. De milieuorganisatie stelde vast dat ook de aanpalende akkers naast het proefveld
waarop genetisch gemanipuleerde mais van het type MON810 was ingezaaid, besmet waren geraakt. De MON810-maïs is een product van Monsanta die een gen kreeg ingebouwd waardoor de plant zelf een insecticide aanmaakt.

We moeten af van de agro-industriële landbouw en de familiale (bio) landbouw veel sterker ondersteunen. De kleinschalige aanpak blijkt vaak ook efficiënter en minder schadelijk voor het milieu. In de supermarkt betaal je vandaag voor een braadkip vaak minder dan 5 euro per kilogram. Dat is even goedkoep als kattenvoer. Dergelijke lage prijzen zijn alleen mogelijk door met intensieve veeteeltmethodes de kippen te kweken. Met als kwalijk gevolg de opmars van de ESBL-bacterie die in Nederland al in 80 procent van het kippenvlees is terug te vinden. De bacterie is resistent aan de meeste antibiotica, net omdat kippen de voorbije jaren in de grootschalige kippenhouderij massaal en preventief met antibiotica werden behandeld.

Onze landbouw zal niet alleen duurzamer moeten worden: we zullen ook op een andere manier moeten gaan consumeren. De hoge consumptie van vlees vereist momenteel productiemethodes die voor ernstige klimaatproblemen (erosie, ontbossing) zorgen. De Belgische koe die uiteindelijk als biefstuk op ons bord beland, werd gevoed met genetisch gemanipuleerde soya uit Zuid-Amerika. Aan de andere kant van de planeet moet natuur wijken voor de soyateelt, terwijl onze boeren voor de voeding van hun veestapel erg afhankelijk worden van buitenlandse producenten.

Dat kan en moet anders. Sensibilisering via een initiatief als de Week van de Smaak is een goede zaak. Maar uiteindelijk zal de politiek doortastende keuzes moeten maken. Het draagvlak voor bio wordt in ieder geval steeds groter: we zitten hier vandaag in een bio-crèche, en in het Turnhoutse kan je voor pastinaak, warmoes of een andere vergeten streekgroente, terecht in verschillende bio-supermarkten. Dat zijn hoopvolle signalen.

De Kempen is een landbouwstreek. Groen! roept daarom de landbouwers op meer over te schakekelen naar bio-landbouw, werk te maken van korte ketenverkoop om zo de familale landbouwbedrijven te ondersteunen en GGO in hun bedrijf te weren.

Vind Groen in je buurt

Vind je gemeente

We gebruiken cookies om er zeker van te zijn dat je onze website zo goed mogelijk beleeft. Lees meerOK