Stefaan Van Hecke

Federaal parlementslid

Stefaan is onze sterkhouder in verschillende commissies. Hij was ondervoorzitter van de commissies die de terreurmaatregelen onder de loep namen en het parlementair onderzoek naar de aanslagen in Brussel en Zaventem voerden. De Standaard riep Stefaan in 2010 uit tot één van de beste Kamerleden, met een score van acht op tien.

'Veiligheid is niet rechts of links, het is een fundamenteel recht en absolute overheidstaak'

Stefaan stond bovendien mee aan de wieg van de bijzondere commissie seksueel misbruik. Die werd opgericht naar aanleiding van het misbruikschandaal in de Kerk. Hij zetelt ook in de parlementaire begeleidingscommissie comité P en I die toezicht houden op politie- en inlichtingendiensten en is lid van de commissie voor justitie. Naast het veiligheidsthema neemt hij het als pendelaar ook onvermoeibaar op voor de treinreiziger.

Stefaan werkte jarenlang als advocaat aan de balie van Gent. Hij wordt dan ook geroemd voor zijn werk als justitiespecialist. In 2017 scoorde hij een 'hattrick': hij kreeg vanuit de oppositie liefst drie wetsvoorstellen goedgekeurd, terwijl geen enkel ander oppositielid er ook maar één voorstel door kreeg.

In zijn gemeente Merelbeke is Stefaan sinds 2004 gemeenteraadslid. Hij is er fractieleider van de Groen-fractie van vijf gemeenteraadsleden. In zijn vrije tijd gaat Stefaan graag naar de voetbalwedstrijden van zijn zoon of de turnwedstrijden van zijn dochter kijken.