Hoe stem je in het Brussels Gewest?

Op zondag 9 juni 2024 zijn het verkiezingen voor het Brussels Parlement, het Vlaams Parlement, de federale Kamer en het Europees Parlement.

Gaan stemmen is best spannend, niet? Zeker als je beseft hoe belangrijk je stem is voor de toekomst van ons land. Enkel met Groen kies je voor een eerlijk klimaatbeleid dat iedereen meeneemt, goede betaalbare zorg en eerlijke kansen voor iedereen.

Stemmen is gelukkig niet moeilijk. Zo kan je helemaal focussen op de beslissing wie jou mag vertegenwoordigen.

Zo stem je in het Brussels Gewest

Opgelet: deze procedure geldt voor het Brussels Gewest, waar er overal digitaal wordt gestemd. Woon je ergens anders? Klik dan door naar de overzichtspagina.

 • Ten laatste twee weken voor de verkiezingen ontvang je op je domicilieadres je oproepingsbrief. Daarop staat in welk stemlokaal je moet gaan stemmen en hoe lang dat lokaal open is. Als je in het buitenland of bent, moet werken of studeren, kan je iemand een volmacht geven.

 • In het kieslokaal zullen ze je registreren met je identiteitskaart en je oproepingsbrief. Vergeet die dus niet!

 • Na het registreren krijg je een chipkaart. Daarna ga je het beruchte stemhokje in, waar je de chipkaart in de stemcomputer steekt.
 • Eerst kies je je taal. Dit gaat puur over de begeleidende teksten op het scherm en is geen keuze voor de lijsten!

 • Je kan Groen maar liefst vier keer steunen! Je stemt eerst voor het Europees Parlement, dan voor de federale Kamer, dan voor het Brussels Parlement en tot slot voor het Vlaams Parlement.

 • Voor je stemt voor het Europees Parlement, moet je kiezen tussen de lijsten van het Nederlandse of Franse kiescollege. Kies voor de lijsten van het Nederlandse kiescollege als je voor Groen in het Europees Parlement wil stemmen. Je kan stemmen op één lijst of op één of meerdere kandidaten van dezelfde lijst. Als je akkoord gaat met de volgorde van de kandidaten, dan stem je op de lijst door het bolletje bovenaan te kleuren. Als je graag bepaalde kandidaten een extra duwtje in de rug geeft, dan kan je het bolletje naast hun naam kleuren. Superhandig: met een stemcomputer kan je niet ongeldig stemmen.

 • In Brussel delen we voor de federale Kamer een lijst met Ecolo en moet je dus geen college op basis van taal kiezen. Groen-kandidaten zijn onder andere lijsttrekker Tinne Van der Straeten en Pieterjan Vandenboer.

 • Voor je stemt voor het Brussels Parlement, moet je wel weer kiezen tussen de lijsten van de Nederlandse of de Franse taalgroep. Je keuze bepaalt welke lijsten je te zien krijgt voor het Brussels Parlement, maar ook of je nadien nog voor het Vlaams Parlement kan stemmen! Kies dus voor de Nederlandse taalgroep als je voor Groen in het Brussels en Vlaams Parlement wil stemmen.

 • Voor het Brussels Parlement zijn er geen opvolgers: daar neemt gewoon de volgende kandidaat op de lijst de zetel op.
 • Je kan als je dat wil ook blanco stemmen. Let wel op: daarmee maak je de grotere partijen gewoon groter. Bekijk hier wat er gebeurt als je blanco stemt.

 • Als je je stem bevestigd hebt, drukt de computer een stembiljet af. Dat vouw je op met de bedrukte kant naar binnen. Je chipkaart geef je aan de medewerkers van het stemlokaal en je stembiljet scan je in en stop je in de stembus.

 

Merci!

Goed dat je de moeite neemt om dit uit te zoeken. Jouw stem is belangrijk en dit jaar staat er veel op het spel. Benieuwd naar onze standpunten?

https://www.youtube.com/watch?v=lNkJWYkIfHQ

Enkel met Groen

Eerlijk klimaatbeleid dat iedereen meeneemt
Wat wil Groen?
Goede, betaalbare zorg voor iedereen
Wat wil Groen?
Eerlijke kansen voor iedereen
Wat wil Groen?