26 maa 2014

Stemming Senaat mooie stap vooruit voor lesbische koppels

Groen en Ecolo zijn blij dat de Senaatscommissie woensdag het wetsvoorstel goedkeurde dat de meemoeder in een lesbisch koppel dezelfde rechten geeft als de echtgenoot in een heterokoppel.

“Dankzij deze wet zullen vrouwenkoppels hun kind eenvoudig kunnen erkennen. Zo worden de zware adoptieprocedures, die misplaatst waren, vermeden”, reageren Groen-senatrice Freya Piryns en Kamerlid Meyrem Almaci opgetogen.

Het wetsvoorstel past dezelfde afstammingsregels toe als voor heterokoppels. Zijn beide vrouwen gehuwd, dan is de partner van de vrouw die bevalt, automatisch meemoeder en geniet ze dezelfde rechten als de vader bij heterokoppels. Is het lesbische koppel niet getrouwd, dan kan partner het kind erkennen voor of na de geboorte.

“Dit is een mooie stap voorwaarts voor de rechten van lesbische koppels en hun kinderen. Onze fractie zal erop aandringen dat deze wettekst snel in de plenaire van de Senaat en de Kamer gestemd wordt. De tijd dringt immers”, zeggen Almaci en Piryns.

Met deze stemming blijft België haar vooruitstrevendheid inzake holebi-rechten behouden. “Ons land gaat zo in tegen de trend in Europa, dat is een reden voor fierheid”, besluiten Almaci en Piryns tevreden.

Vind Groen in je buurt

Vind je gemeente

We gebruiken cookies om er zeker van te zijn dat je onze website zo goed mogelijk beleeft. Lees meerOK