Stop chemische lozingen!

Teken de petitie voor een Vlaanderen vrij van niet-afbreekbaar vergif

Het PFOS-schandaal deint uit. In Zwijndrecht wordt er tot 26 keer te veel PFOS gemeten in de grond. Liefst 1,2 miljoen inwoners rond de 3M-fabriek wordt afgeraden nog eieren van eigen kweek te eten. In vissen in de Schelde werd zes keer te veel PFOS gemeten.

Bedrijven dumpen gevaarlijke, niet-afbreekbare stoffen in ons water en onze bodem. De Vlaming blijft achter met de gigantische gezondheidsrisico's: onvruchtbaarheid, verhoogd risico op kanker, hormoonverstoring en zelfs minder goed werkende coronavaccins. Er moet snel duidelijkheid komen en het moet gedaan zijn met het lozen van niet-afbreekbaar vergif in onze natuur én ons lichaam.

  • Er moet verbod komen op lozingen en uitstoot van niet-afbreekbare, schadelijke stoffen in de bodem, het water en de lucht. Eenmaal in onze natuur geraken stoffen als PFOS en PFAS er niet meer uit en ook door ons lichaam worden ze niet afgebroken.
  • Eerst onderzoek, dan pas vergunning. Bedrijven krijgen véél te vaak eerst toestemming om niet-afbreekbare chemicaliën te lozen of uit te stoten en pas achteraf (!) volgt controle om te kijken of de stoffen ongezond zijn. Dat is de wereld op zijn kop. Eerst moeten de gezondheidsrisico's onderzocht worden, pas daarna kan een vergunning overwogen worden.
  • De vervuiler betaalt. Er moet zo snel mogelijk duidelijkheid komen voor alle getroffen burgers. De bedrijven die de boel vervuilen, moeten zelf opdraaien voor de kosten. Niet de Vlaming.
Al 4.919 ondertekenaars! Op naar 10.000
49%

Ja, ik teken

Door deze petitie te ondertekenen ga je akkoord dat Groen je gegevens verwerkt en bijhoudt volgens haar privacybeleid. Als je aanvinkt dat je e-mails wilt ontvangen, houden we je op de hoogte volgens je interesses. Je kan je gegevens opvragen, laten verbeteren of laten verwijderen.