Glyfosaat uit de rekken, Monsanto voor de rechtbank.

Dat glyfosaat schadelijk is voor mens en milieu lijdt minder en minder twijfel. Door de lange arm van Monsanto blijven er echter studies dit tegenspreken.

Het Europees Voedselagentschap EFSA concludeerde eerder dat glyfosaat niet kankerverwekkend is, maar enkele rapporten waar het zich op baseerde voor die beslissing blijken nu vervalst te zijn. Uit interne mails van Monsanto, de producent van Roundup, bleek dat het bedrijf jarenlang wetenschappelijk onderzoek vervalste om het schadelijke effect van de herbicide te minimaliseren.

De Europese Commissie moet onmiddellijk het gebruik van glyfosaat verbieden. De politieke stilstand rond deze kwestie duurt al lang genoeg. Roundup is mogelijk erg schadelijk voor mens, dier en milieu en daarom moet er meteen actie ondernomen worden.

  • Het kan de gezondheid ernstige schade toebrengen. Studies tonen aan dat herbiciden met glyfosaat een hormoonverstorende werking hebben en onze vruchtbaarheid kunnen aantasten. Zolang de veiligheid niet bewezen is met betrouwbare onderzoeken, mag glyfosaat niet verkocht worden.
  • Schadelijk voor planten maar ook voor dieren. Het Europees Voedselveiligheidsagentschap EFSA stelde een risico vast op lange termijn voor zoogdieren, waaronder boerderijdieren zoals schapen en koeien. Glyfosaat vernietigt niet alleen de bedoelde onkruiden, maar ook het groen in en rond de akkers.
  • Er zitten gaten in het onderzoek. EFSA toont zich bezorgd over het feit dat 8 van de 24 aanvragers, waaronder Monsanto, eigenschappen toekennen aan glyfosaat die niet onderbouwd worden door toxicologisch onderzoek. We moeten eerst over al de noodzakelijke onderzoeksgegevens beschikken vooraleer we glyfosaat opnieuw op grote schaal kunnen toelaten.
  • Gebrek aan transparantie. Belangrijke informatie wordt, zoals nu blijkt, achtergehouden voor openbare controle. Cruciale besluiten van het EFSA over de schadelijkheid zijn deels gebaseerd op niet gepubliceerde studies, die zijn aangeleverd door de industrie zelf. Onze regeringen mogen geen producten toelaten op basis van geheime, door de industrie gefinancierde rapporten, uitgevoerd door mensen die hun belangen niet openbaar durven maken.
  • Er zijn alternatieven! De biolandbouw bewijst het keer op keer: glyfosaat is niet nodig om productief te zijn. De landbouw van de toekomst is gebaseerd op een hoge biodiversiteit, een brede variatie van gewassen en landbouwmethoden en het vermijden van monoculturen, die het ideale recept zijn voor ziekten en plagen.

Binnenkort moet de Europese Commissie beslissen of Monsanto de volgende jaren nog glyfosaat op de markt mag brengen. We moeten voorkomen dat de chemiereus die toestemming krijgt. Steun daarom Groen Europarlementslid Bart Staes en de Europese Groenen in hun strijd tegen glyfosaat en teken de petitie.

66%

Ja, ik teken

Door deze petitie te ondertekenen ga ik akkoord met het verwerken van mijn persoonsgegevens door Groen.

Vind Groen in je buurt

Vind je gemeente

We gebruiken cookies om er zeker van te zijn dat je onze website zo goed mogelijk beleeft. Lees meerOK