19 aug 2012

Task force voor energiebevoorrading tijdens winter

Pas in het najaar is er uitsluitsel over de kernreactoren Doel 3 en Tihange 2. Groen-Kamerlid Kristof Calvo roept staatssecretaris voor Energie Melchior Wathelet (CDH) op om nu al te starten met een haalbaar en concreet actieplan voor de energiebevoorrading tijdens de winter. Een dergelijk plan moeten worden uitgewerkt door een task force met vertegenwoordigers van de regering, de administratie, de energieregulator CREG, de netbeheerder Elia en de regio’s.

”De bevoorrading kan worden gegarandeerd maar dan moet er wel meer gebeuren dan wat improviseren. Wachten op het verdict over Doel 3 en Tihange 2 om knopen door te hakken zou onverstandig zijn. De minister moet nu beginnen met een 100% sluitend plan zodat tijdens de wintermaanden de energiebevoorrading van onze burgers en bedrijven in alle scenario’s; verzekerd is,” aldus Calvo.

”Dan kunnen er op korte termijn enkele slimme maatregelen volgen: het beschikbaar houden van thermische centrales, een betere planning van de onderhoudswerken in centrales, korte termijn energiebesparende maatregelen en sluitende afspraken met de netbeheerders en de regulatoren van onze buurlanden over de beschikbare importcapaciteit. Zulke maatregelen zijn sowieso een meerwaarde,” vervolgt het Groen-Kamerlid.

De bal ligt nu in het kamp van de regering. ”Of we in problemen komen en of de prijzen zullen stijgen, zal worden bepaald door het al dan niet krachtdadig optreden van de regering,” meent Calvo. Groen is alvast opgetogen dat staatssecretaris Wathelet bereid is om de sluiting van niet-nucleaire centrales beter op te volgen. Al geruime tijd is Groen voorstander van een procedure om sluitingen in kader van schaarstestrategieën te voorkomen. Een centrale die niet kan worden gemist, mag niet zomaar sluiten.

Het winterplan van de task force is cruciaal voor de korte termijn. De energiebevoorrading moet verzekerd zijn, ook tijdens een winter zonder Doel 3 of Tihange 2. Maar Groen kijkt ook verder. ”Ongeacht de afloop van Doel 3 en Tihange 2, staat nu al vast dat de Belgische nucleaire verslaving vroeg of laat de energiebevoorrading in gevaar brengt. De nucleaire mastodonten lijken wel de banken: too big to fail en dus blijven we ze oplappen. Maar dat hoeft niet want er is een alternatief: de investeringen in hernieuwbare energie en moderne, flexibele gascentrales eindelijk alle kansen geven,” besluit Calvo.

Vind Groen in je buurt

Vind je gemeente

We gebruiken cookies om er zeker van te zijn dat je onze website zo goed mogelijk beleeft. Lees meerOK