12 jul 2013

Tihange 1: Regering heeft mensen belogen en bedrogen

Het zat er al enige tijd aan te komen, maar de regering blaast haar plannen voor de veiling van kernenergie definitief af. De fractie Ecolo-Groen vindt dat onaanvaardbaar. “De regering heeft de mensen een jaar lang belogen en bedrogen. De kassa van Tihange 1, een kernreactor van 1975, blijft gewoon rinkelen”, aldus Kamerleden Kristof Calvo (Groen) en Muriel Gerkens (Ecolo).

De eigenaars van de kerncentrale Tihange 1, Electrabel en EDF, mogen de geproduceerde kernenergie gewoon zelf blijven verkopen met flinke winsten. De regering zou Tihange 1 alleen maar verlengen als de stroom wordt geveild onder andere energiebedrijven. Uiteindelijk komt er alleen de levensduurverlenging.

”Dit stond in de sterren geschreven. Iedereen wist dat zo’n terbeschikkingstelling moeilijk is waar te maken. Het is destijds gelanceerd om de levensduurverlenging te verpakken. Voor Johan Vande Lanotte (sp.a.) was het nodig om zijn bocht rond kernenergie wat te maskeren. Perceptiepolitiek pur sang”, vervolgt Calvo.

De kernexploitanten zullen een deel van hun winst moeten afstaan. Maar dat zal maar beperkt zijn. Calvo: ”Electrabel zal extra winst boeken door de levensduurverlenging. De marges zijn voldoende ruim. Daar heeft staatssecretaris voor Energie Mechior Wathelet (Cdh) voor gezorgd. Resultaat: meer opbrengsten voor de uitbaters”. Zo hanteert Wathelet voor de berekening een hogere productiekost (27,4 EUR/Mwh) dan berekend door de CREG (17 à 21 EUR/Mwh).

Ecolo-Groen dringt aan op een hoorzitting in de commissie Bedrijfsleven (nog voor het zomerreces) over het bevoorradingsplan van Wathelet en het uitblijven van de terbeschikkingsstelling.

Vind Groen in je buurt

Vind je gemeente

We gebruiken cookies om er zeker van te zijn dat je onze website zo goed mogelijk beleeft. Lees meerOK