29 apr 2013

Tobintaks: Regering moet van Belfiusbank voorbeeld maken (bis)

Na 15 jaar strijden en een bankencrisis later is een financiële transactietaks tegen speculatie bijna een feit. Elf Europese landen, waaronder België, besloten begin dit jaar om de belasting op financiële transacties in te voeren. Groen Kamerlid Meyrem Almaci: “De federale regering mag nu niet terugkrabbelen onder de dreigementen van de bankenlobby. De uitspraken van Freddy Bouckaert, topman van de overheidsbank Belfius, kunnen niet zonder gevolgen blijven.”

Meyrem Almaci reageert verbolgen op de uitspraken van de Belfius-voorzitter. ”Belfius bestaat nog dankzij de belastingbetaler. Bouckaert zijn taak is om de belangen van de aandeelhouder, de Belgische staat, en dus de belastingbetaler, te verdedigen. Als hij lijnrecht tegen de belangen van de aandeelhouder ingaat en de realisatie van een rechtvaardige transactietaks tegenwerkt, dan moet minister van Financiën Geens (CD&V) ingrijpen. Een topman van een overheidsbank moet oplossingen bedenken, geen obstakels opwerpen”

De Regering van traditionele partijen moet eindelijk een visie voor de overheidsbank ontwikkelen. ”De Regering moet van Belfius binnen de bankensector een voorbeeld van duurzaamheid maken. Dit impliceert dat de bank moet voorop lopen in de strijd tegen speculatie en zich ver weg houden van speculatie en onethische beleggingen”, benadrukt Almaci. Groen herhaalt haar oproep om van Belfius een voorbeeldbank te maken door een duidelijk kader op te leggen rond de loonpolitiek, de financiering van de reële economie, dienstverlening en fiscale ethiek.

De financiële transactietaks invoeren vermindert korte-termijnsspeculatie en maakt het financiële stelsel stabieler. De kleine belegger moet beschermd worden, maar de beurstraders die snel geld willen verdienen met risicovolle handel moeten afgeremd worden. ”Dat we voorzichtig moeten zijn bij de implementatie spreekt voor zich. Maar van uitstel of uitholling mag geen sprake zijn. De opbrengsten van de taks zijn immers broodnodig om enerzijds onze staatsschuld te verminderen en anderzijds stabiliteit in het financiële bestel te brengen.”

Vind Groen in je buurt

Vind je gemeente

We gebruiken cookies om er zeker van te zijn dat je onze website zo goed mogelijk beleeft. Lees meerOK