26 sep 2019

Voorzitter en ondervoorzitter

Za 19 okt, omstreeks 13.45 uur

Bij het grote publiek zijn de partijvoorzitters waarschijnlijk nog het meest bekend van de verhitte voorzittersdebatten aan de vooravond van de verkiezingen. Ook bij Groen vormen de voorzitter en ondervoorzitter het gezicht van de partij, maar ze zijn zo veel meer dan dat.

Ze dragen intern en extern de eindverantwoordelijkheid voor het reilen en zeilen van de partij en volgen de werking van ministers, staatssecretarissen en fracties op.

Maar ze zijn natuurlijk niet almachtig: ze doen dit binnen de inhoudelijke en organisatorische krijtlijnen die bepaald worden door het congres, de nationale politieke raad en het nationaal partijbestuur.

Profiel

De voorzitter en ondervoorzitter dienen samen hun kandidatuur in en worden samen verkozen op het Toekomstcongres. Ze moeten een verschillende genderidentiteit hebben.

De bevoegdheden van de ondervoorzitter worden bepaald in een protocol dat de kandidaten voorleggen in dit congresboek.

Het mandaat geldt voor een periode van maximaal vijf jaar en verstrijkt maximaal zes maanden na de verkiezing van een nieuw Vlaams en Brussels Parlement.

Kandidaten

Björn Rzoska & Rina Rabau, Christophe Steyaert & Charlotte Storme en Meyrem Almaci & Dany Neudt zijn de drie kandidaat-voor- en ondervoorzitters.

 

Björn Rzoska & Rina Rabau

Wij zijn kandidaat covoorzitters voor Groen. We pleiten voor een andere aanpak met meer impact. We focussen op luisterbereidheid en vertrouwen. Dat worden dé uitdagingen, voor de samenleving en de partij.

Het is een eer om bij Groen actief te zijn. Onze partij zoekt en biedt oplossingen voor de belangrijkste problemen van onze tijd: milieuvervuiling, sociale ongelijkheid en samenleven in diversiteit.

Lees meer over Björn & Rina

 

 

Christophe Steyaert & Charlotte Storme

Wij stellen ons kandidaat om het (onder)voorzitterschap af te schaffen. Om plaats te maken voor een organisatie, voor mensen, voor alle leden; een basisdemocratie.

We vragen geen strijd om het voorzitterschap, maar nodigen de andere kandidaten-duo’s uit om mee na te denken over hoe we ertoe kunnen komen iedereen niet alleen als gelijkwaardig te zien maar ook effectief als gelijkwaardig, telkens opnieuw, te benaderen en te behandelen.

Lees meer over Christophe & Charlotte

 

 

Meyrem Almaci & Dany Neudt

Het verhaal van de toekomst is nog niet geschreven. Honderdduizenden vrijwilligers, mantelzorgers, gedreven leerkrachten, behulpzame buren, duurzame ondernemers en vastberaden klimaatbetogers, allemaal werken zij onvermoeibaar aan een samenleving waarin het voor iedereen goed leven is. Een samenleving waar je inkomen of afkomst niet je hele leven bepaalt. Het goede leven, dat is waarvoor wij het doen.

Lees meer over Meyrem & Dany

 

Opgelet: de planning is indicatief. Voor elke verkiezing wordt het stemrecht afgesloten bij de start van de voorstelling van de eerste kandidaat. Kom op tijd als je zeker niets wil missen.

Vind Groen in je buurt

Vind je gemeente