29 aug 2013

Toplonen: “Uitspraken Reynders is perversiteit ten top”

Vice-premier Didier Reynders (MR) wil overheidsbedrijven privatiseren om zo exuberante lonen voor CEO’s mogelijk te houden. Fractieleider Stefaan Van Hecke (Groen): “Privatiseren om hogere lonen aan CEO’s te geven is de perversiteit ten top. Reynders wil het probleem omzeilen en laat zo de bestaande excessen gewoon verder bestaan. Voor Groen kunnen er geen uitzonderingen worden ingebouwd op maximale vergoedingen voor CEO’s van overheidsbedrijven.”

De overheid is nog altijd aandeelhouder en kan dus regels opleggen die ze zelf wil. De kloof tussen het loon van een werknemer en dat van een CEO moet kleiner. Er is nog nooit aangetoond dat exuberant hoge lonen van CEO’s; bijdragen tot betere prestaties van een bedrijf. Van Hecke: ”Belgacom-topman Didier Bellens heeft de afgelopen jaren 2,6 miljoen euro ontvangen. Een duizelingwekkend bedrag dat niet te verantwoorden is. Hiervoor moet een Belg met een gemiddeld inkomen 70 jaar voor werken. Deze excessen moeten definitief aan banden worden gelegd. De regering mag deze kans niet laten liggen.”

Groen is dan ook niet te spreken over de verschillende uitzonderingsscenario’s; die regeringspartijen naar voor schuiven. ”Het kan niet dat de regering voortdurend beknibbelt op de lonen van de werknemers , maar de CEO's zichzelf intussen riante salarissen blijven opstrijken”, besluit Van Hecke.

Vind Groen in je buurt

Vind je gemeente

We gebruiken cookies om er zeker van te zijn dat je onze website zo goed mogelijk beleeft. Lees meerOK