15 feb 2012

Twee jaar na Buizingen lijdt beveiligen spoor onder technocratische discussies

Twee jaar na de treinramp in Buizingen loopt de beveiliging van het Belgische spoornetwerk vertragingen op. De regering moest op 31 december 2011 haar formeel akkoord geven aan het investeringsplan. Dat is tot op heden niet gebeurd. Kamerleden Stefaan Van Hecke (Groen) en Ronny Balcaen (Ecolo) dringen er bij de regering Di Rupo op aan eindelijk tot een akkoord te komen over de timing en de financiering van het Masterplan voor de veiligheid van de NMBS.

Fractieleider Stefaan Van Hecke (Groen): ”De Commissie Buizingen heeft haar werk gedaan, de NMBS groep heeft haar werk intussen al 4 maanden geleden gedaan. De regering mag nu ook eens aan de slag. Na de treinramp in Aalter in 1982 werden noodzakelijke beslissingen ook steeds uitgesteld. De regering mag deze fout niet opnieuw maken.”

Ook de verklaringen van de 3 CEO’s; van de NMBS groep na de aangekondigde besparingen die de regering Di Rupo hen oplegt, zijn reden tot ongerustheid. Toen dreigden de drie toplui ermee dat ze de noodzakelijke implementatie van het ETCS veiligheidssysteem niet zouden kunnen doorvoeren wegens geldgebrek. Groen en Ecolo aanvaarden niet dat de betrokken partijen de verantwoordelijkheid over eventuele vertragingen naar mekaar doorschuiven.

”Het onderzoeksbureau dat het administratieve onderzoek verricht naar de treinramp in Buizingen heeft onvoldoende middelen gekregen om haar rapport binnen het jaar af te werken, zoals gevraagd werd door Europa. Twee jaar na de ramp heeft dit bureau nog geen aanbevelingen kunnen doen. Dit is zeer pijnlijk voor de geloofwaardigheid van deze instelling”, besluit Stefaan Van Hecke

Groen en Ecolo wijzen er daarom nog maar eens op dat de uitvoering van de 109 aanbevelingen van de Bijzondere Commissie ”Buizingen” een topprioriteit moet blijven en niet ten prooi mag vallen aan technocratische vertragingen. Uit respect voor de families van de 19 slachtoffers, maar ook voor alle reizigers en werknemers van de spoorwegen.

Vind Groen in je buurt

Vind je gemeente

We gebruiken cookies om er zeker van te zijn dat je onze website zo goed mogelijk beleeft. Lees meerOK