22 mei 2016

Twee maanden na 22/03: hoe blijven we een veilige en verbonden samenleving?

Vandaag ontvangen Koning Filip en Koningin Mathilde de slachtoffers en nabestaanden van de aanslagen in Zaventem en Brussel op 22 maart voor een nationaal herdenkingsmoment. We zijn intussen twee maanden verder, maar de aanslagen laten diepe sporen na in ons dagelijks leven. Groen-Kamerlid Stefaan Van Hecke: "We worden geconfronteerd met een nieuw vraagstuk. Hoe blijven we - met al die broodnodige veiligheidsmaatregelen - een verbonden en warme samenleving waarin iedereen zich goed voelt?"

Van Hecke zetelt voor Groen en Ecolo in de commissies die de regeringsmaatregelen tegen terreur onder de loep nemen en onderzoeken wat er mis liep tijdens en in de weken, maanden en jaren voor de aanslagen. "De impact die deze commissies kunnen hebben op onze samenleving, kan je moeilijk overschatten", zegt hij. "Zo zorgde de onderzoekscommissie-Dutroux eind jaren negentig voor de ingrijpende hervorming van rijkswacht en politie."

Wat Groen wil bereiken in deze commissies? Van Hecke: "We willen tot een efficiënt veiligheidsbeleid komen en alle disfuncties bij politie, justitie, inlichtingendiensten ... aan de oppervlakte brengen."

Groen zal alle voorstellen toetsen aan de hand van drie sleutels.

  • Doeltreffend: maatregelen moeten het gewenste resultaat opleveren. Niet meer, niet minder. Geen spierballengerol, maar effectiviteit.
  • Evenredig: maatregelen moeten (potentiële) daders treffen en niet alle burgers. We moeten hierbij steeds streven naar een maximale bescherming van grondrechten en privacy.
  • Samenwerking: ons veiligheidsbeleid kreunt nog steeds onder het gebrek aan samenwerking tussen diensten en beleidsniveaus. Het is tijd om weerstanden en schotten op te ruimen.

Preventie en bestrijding zijn voor Groen complementaire schakels die niet zonder elkaar kunnen. "Ik zal ik er op toezien dat de aanpak van radicalisering niet leidt tot nog meer polarisering", besluit Van Hecke.

Lees meer over 'Veiligheid en verbondenheid'

Vind Groen in je buurt

Vind je gemeente

We gebruiken cookies om er zeker van te zijn dat je onze website zo goed mogelijk beleeft. Lees meerOK