23 jan 2014

Uitblijven ontmantelingsplan Doel 1 onverantwoord

De elektriciteitsproducent Electrabel heeft nog geen definitief ontmantelingsplan voorgelegd voor de kernreactor Doel 1. Die sluit op 15 februari 2015. Volgens de wet moet Electrabel drie jaar voor

de sluiting een ontmantelingsplan indienen. “13 maanden voor de sluiting is er nog geen plan. Electrabel weigert zo’n plan op te stellen”, aldus Groen-Kamerlid Kristof Calvo.

Staatssecretaris voor Energie Melchior Wathelet (cdH) antwoordde op een parlementaire vraag van Kristof Calvo dat Electrabel de termijn anders interpreteert, omdat het stilleggen van een reactor een proces van jaren is. Calvo begrijpt het uitblijven van het plan niet. “Ik heb Staatssecretaris Wathelet nu al enkele keren ondervraagd over de kwestie. De interpretatie van NIRAS is duidelijk: er moest al een plan zijn. Maar Electrabel heeft zijn huiswerk nog niet gemaakt. Voor een belangrijk iets als de ontmanteling van een kerncentrale is dat eigenlijk onverantwoord”.

Groen blijft de kwestie opvolgen en hoopt dat NIRAS snel over de plannen kan beschikken. “De wet is er voor iedereen”, besluit het groene Kamerlid.

Vind Groen in je buurt

Vind je gemeente

We gebruiken cookies om er zeker van te zijn dat je onze website zo goed mogelijk beleeft. Lees meerOK