13 nov 2012

Uitstel noodpakket Griekenland onverantwoord

De ministers van Financiën van de eurozone hebben vandaag de vrijgave van de steun voor Griekenland weer uitgesteld, ondanks de goedkeuring door het Griekse parlement van het door de Trojka verlangde zoveelste bezuinigingspakket.

Europees parlementslid Bart Staes (Groen) vindt dit uitstel onverantwoord ten opzichte van Griekenland en schadelijk voor de betrouwbaarheid van de Europese Unie.

Staes: "Hoewel de Griekse bevolking al heel zwaar op de proef is gesteld, voert het land toch weer pijnlijke miljardenbezuinigingen en hervormingen door. Daarmee voldoet het aan de eisen van de Trojka van IMF, ECB en de Europese Commissie. Het stellen van nieuwe voorwaarden voor de nieuwe tranche aan noodsteun ondermijnt de geloofwaardigheid van de EU en drijft Griekenland naar de rand van de afgrond. De ministers van financiën moeten beseffen dat ze op deze manier ondemocratische krachten in Griekenland sterker maken."

Volgens Staes moet de EU serieus kijken naar gedeeltelijke kwijtschelding van de Griekse schulden. "Zelfs het IMF heeft intussen erkend dat eenzijdig bezuinigingsbeleid contraproductief is. Het leidt tot zulke forse economische krimp in Griekenland dat de staatsschuld niet tot een houdbaar niveau zal dalen", constateert Staes. "Naast schuldsanering zouden een Europees investeringsprogramma voor duurzaam economisch herstel en het tegengaan van belastingontduiking nu de prioriteiten van de Europese ministers, de Trojka en de Griekse regering moeten zijn."

Vind Groen in je buurt

Vind je gemeente