24 sep 2010

Verdeelsleutel sociale koopwoningen wordt niet overal gerealiseerd

Het grond- en pandendecreet regelt het aantal sociale koopwoningen per gemeente. De provincie wijst die toe aan de gemeenten en hanteert daarvoor een verdeelsleutel: 60 procent in de stad, 40 procent in het buitengebied. Die moeten tegen 2020 gebouwd zijn.

Die verdeelsleutel wordt bijvoorbeeld in de Stadsregio Turnhout niet gehaald. Voor de Stadsregio Turnhout zijn momenteel 225 sociale koopwoningen voorzien. Turnhout kreeg 122 sociale koopwoningen toegewezen, Beerse 43, Vosselaar 27 en Oud-Turnhout 33.

Wat blijkt? Door de samenwerking van de vier gemeenten met de ARK en onderlinge afspraken kunnen er in de Stadsregio veel meer sociale koopwoningen opgetrokken worden dan de provincie volgens de verdeelsleutel toewees. De vier gemeenten willen samen meer dan 430 sociale koopwoningen voorzien. Bijna dubbel zoveel dus.

Binnen de bestaande verdeelsleutel wordt de Turnhoutse Stadsregio zwaar onderbedeeld. Daarom vroeg ik Vlaamse minister Freya Van den Bossche om voor de Stadsregio deze unieke situatie te herbekijken. Ze wees de vraag niet af en wil het dossier in ieder geval herbekijken. Hopelijk komt ze ook tot het inzicht dat meer sociale koopwoningen in het Turnhoutse voor iedereen een goede zaak is. Jonge gezinnen kunnen aantrekkelijk wonen in de stad en de open ruimte blijft beschermd. De Stadsregio kan het gesprek nu verder voeren.

Wordt vervolgd.

Vind Groen in je buurt

Vind je gemeente

We gebruiken cookies om er zeker van te zijn dat je onze website zo goed mogelijk beleeft. Lees meerOK