Maak kennis met onze nieuwe parlementsleden

10 Juni 2024

Maak kennis met onze nieuwe parlementsleden

De kiezer gaf duidelijk aan dat Groen nodig is. In Brussel werd Groen de grootste Nederlandstalige partij, en ook in Leuven en Gent zetten we sterke scores neer. Ook onze drie ministers - Petra De Sutter, Tinne Van der Straeten en Elke Van den Brandt - werden met ijzersterke persoonlijke scores beloond door de kiezer.

De verkiezingsuitslag van 9 juni 2024 bewijst dat Groen sterk verankerd is als partij en dat we niet zo maar klein te krijgen zijn. De kiezers gaven aan dat Groene politiek nodig is. Hieronder vind je een overzicht van de nieuwe en bekende gezichten.

Alles over de verkiezingsuitslagen

Kamer

In de Kamer zijn er zeven straffe verkozenen voor Groen. Deze fractie telt maar liefst twee ex-ministers: Petra De Sutter en Tinne Van der Straeten. Meyrem Almaci keert na 5 jaar terug naar de Kamer. Staf Aerts brengt zijn ervaring als Vlaams parlementslid mee naar het federale strijdtoneel. Matti Vandemaele is het nieuwe gezicht uit West-Vlaanderen. En Stefaan Van Hecke en Dieter Vanbesien verlengen hun mandaat voor vijf jaar.

 

Vlaams Parlement

De groene fractie in het Vlaams Parlement belooft vuurwerk met negen verkozenen. Mieke Schauvliege en Jeremie Vaneeckhout blijven Vlaamse parlementslid, terwijl Kim Buyst en Eva Platteau van het federaal niveau naar het Vlaamse Parlement verhuizen. Een hele reeks nieuwe parlementsleden maakt z'n opwachting: Bogdan Vanden Berghe, Aimen Horch, Nadia Naji en Bram Jaques. Fourat Ben Chikha komt over van de Senaat.

 

Brussels Parlement

In het Brusselse Parlement is Groen afgetekend de grootste Nederlandstalige partij. Kopvrouw Elke Van den Brandt is er weer bij natuurlijk, die eenmaal ze minister is vervangen wordt door Stijn Bex als eerste opvolger. Lotte Stoops verlengt haar mandaat en Celia Groothedde komt over van het Vlaams Parlement. Emile Luhahi brengt vers bloed binnen.  

 

Europees Parlement

Sara Matthieu, ten slotte, verlengt haar mandaat met vijf jaar om het beste van zichzelf te geven in het Europees Parlement.