23 maa 2015

Vervuilde Vlaamse rivieren roepen om meer ambitie van CD&V-minister Schauvliege

“Een stroomversnelling is nodig voor het waterbeleid van Minister Schauvliege (CD&V) en de regering-Bourgeois”, concludeert Groen-parlementslid Hermes Sanctorum uit zijn onderzoek waaruit blijkt dat geen enkele Vlaamse rivier of waterlichaam voldoet aan de Europese normen.

Vijftien jaar geleden engageerde de Vlaamse regering zich om aan de Europese norm te voldoen in 2015. Vandaag blijkt echter dat geen enkele van de 194 Vlaamse en 499 lokale wateren voldoet aan de strenge Europese normen. “Een score van 0 procent, dat is werkelijk nog nooit gezien. Dit is tekenend voor het CD&V-beleid inzake milieu”, zegt Sanctorum, die de cijfers analyseerde naar aanleiding van Wereldwaterdag.

De Europese normen houden rekening met zowel biologische factoren (de aanwezigheid van vissen, waterplanten en plankton) als met vervuilende chemische stoffen.

Groen-parlementslid Hermes Sanctorum vraagt de Vlaamse regering om eindelijk werk te maken van properder water. Groen zal Schauvliege ondervragen in het Vlaams Parlement en aandringen op een stroomversnelling in de investeringen nodig voor propere rivieren. “Maar CD&V-minister Joke Schauvliege is meer bezig met het verkrijgen van uitstel bij Europa dan met het beleid zelf. De volgende Big Jumps in Vlaanderen zullen dus helaas weer een duik in vervuild water betekenen”, besluit Sanctorum.

Vind Groen in je buurt

Vind je gemeente

We gebruiken cookies om er zeker van te zijn dat je onze website zo goed mogelijk beleeft. Lees meerOK