06 aug 2013

Vlaamse en federale regering moeten dringend nucleaire veiligheidsproblemen rond uitbreiding haven uitklaren

“De gelatenheid van de Vlaamse regering is stuitend,” stelt kamerlid Kristof Calvo nav het feit dat het FANC (het federaal agentschap voor Nucleaire Controle) en Electrabel naar de Raad van State stappen tegen de uitbreiding van de Antwerpse haven zoals gepland door de Vlaamse regering. “Groen vraagt de Vlaamse regering en bevoegd minister Milquet om hier dringend over samen te zitten. In en rond Doel wonen miljoenen mensen, met een wereldhaven in de directe omgeving. In zo'n dichtbevolkt gebied is nucleaire veiligheid garanderen de allerhoogste prioriteit.”

Vandaag maakt Groen bekend dat het FANC (het federaal agentschap voor Nucleaire Controle) en Electrabel naar de Raad van State stappen tegen de uitbreiding van de Antwerpse haven zoals gepland door de Vlaamse regering. Zij vrezen dat door de uitbreiding van de Antwerpse haven de veiligheid van de kerncentrales te Doel niet meer gegarandeerd kan worden. Zij hebben dit eerder aangeklaagd bij de Vlaamse regering maar hun bezorgdheden vielen daar in dovemansoren.

Deze gang van zaken is zeer verontrustend. 'Dit conflict maakt het veiligheidsprobleem van de kerncentrale in Doel erg concreet. In en rond Doel wonen miljoenen mensen, met een wereldhaven in de directe omgeving. In zo'n dichtbevolkt gebied is nucleaire veiligheid garanderen de hoogste prioriteit. Ik begrijp dan ook de gelatenheid van de Vlaamse regering niet,” aldus Calvo.

Alles moet nu in het werk worden gesteld om te vermijden dat dit conflict verder escaleert. Daar is niemand bij gebaat en in het allerminst de miljoenen omwonenden in de provincie Antwerpen en Oost-Vlaanderen niet. 'De Vlaamse regering en bevoegd Minister Milquet moeten zich dringend rond de tafel zetten om dit zo snel mogelijk uit te klaren. Nucleaire veiligheid is te belangrijk. De Vlaamse regering moet de bekommernissen van het FANC eindelijk au sérieux nemen', besluit Calvo.

Vind Groen in je buurt

Vind je gemeente

We gebruiken cookies om er zeker van te zijn dat je onze website zo goed mogelijk beleeft. Lees meerOK