15 okt 2013

Vlaamse overheid moet grote tand bijsteken voor ethisch ondernemen in buitenland

Een delegatie van het Vlaams parlement trok naar Vietnam en Cambodja om er onderwijs- en landbouwprojecten te bezoeken en om er Vlaamse bedrijven te bezoeken die hun activiteiten konden internationaliseren met medewerking van de Vlaamse overheid. Maar die bedrijven besteden niet altijd voldoende aandacht aan ethisch en maatschappelijk verantwoord ondernemen. Hoewel deze bedrijven gesteund worden door de overheid, waren de werkomstandigheden in een van de bezochte bedrijven, niet verantwoord. 'Wat we er zagen, greep ons echt naar de keel,” aldus Elisabeth Meuleman (Groen) en Fientje Moerman (Open VLD). Groen en Open VLD willen het bezoek dan ook aangrijpen om samen te pleiten voor effectief duurzaam en ethisch ondernemen in het buitenland. De Vlaamse overheid mag alleen bedrijven steunen die hun werknemers naar behoren behandelen.

”In een van de bezochte bedrijven werkten de arbeiders, waarvan vele zonder adequate beschermingskledij, 10 uur per dag, 50 uur per week, voor een loon van 110 dollar per maand. Dat zijn ronduit schandalige werkomstandigheden,” klaagt Meuleman aan.

Fientje Moerman (Open VLD): ”Open VLD heeft er uiteraard geen bezwaar tegen dat Vlaamse bedrijven ook in het buitenland handelsactiviteiten opzetten. Maar duurzaam-en ethisch ondernemen is een belangrijk uitgangspunt. In Cambodja hebben we helaas wat anders mogen aanschouwen. Nochtans ligt het niet aan de context. Een ander Vlaams bedrijfje in de horeca betaalde 330 dollar, een dertiende maand, er werd een opleiding voorzien, en dat alles voor minder zwaar werk".

Groen en Open VLD kaartten de situatie aan in de commissie buitenlandse zaken van het Vlaams Parlement. Ze eisen van Minister-President Kris Peeters (CD&V), bevoegd voor Buitenlandse Handel, een meer actieve inzet voor ethische en duurzaam ondernemen van Vlaamse bedrijven in het buitenland. Bedrijven die zich niet inschrijven daarin, zouden geen beroep mogen kunnen doen op de diensten van Flanders Investment and Trade, het agentschap dat bedrijven ondersteunt bij hun export- en investeringsactiviteiten in het buitenland.

Meuleman en Moerman benadrukken wel dat de Vlaamse overheid, voornamelijk door universitaire projecten voor ontwikkelingssamenwerking (VLIR-UOS), en door lerarenopleidingen van de Vlaamse Vereniging voor Ontwikkelingssamenwerking en Technische Bijstand (VVOB) ook vele goede projecten ondersteunt in Vietnam en Cambodja in de not-for-profit sector, en dat ook de Vlaamse universiteiten een belangrijke rol spelen in de economische en sociale ontwikkeling in deze landen. ”Deze projecten helpen de mensen werkelijk vooruit, en verdienen dan ook extra aandacht,” luidt het.

Vind Groen in je buurt

Vind je gemeente

We gebruiken cookies om er zeker van te zijn dat je onze website zo goed mogelijk beleeft. Lees meerOK