12 maa 2014

Vlaamse regering mag aanvragers sociale woonlening niet in wachtrij plaatsen

Wie dit jaar een sociale woonlening nodig heeft, kan nu al niet meer op de Vlaamse overheid rekenen.

Het budget voor sociale woonleningen voor het volledige jaar 2014 is na amper twee en een halve maand al opgebruikt, schrijft De Standaard vandaag.

Vlaams Minister van Wonen Freya Van den Bossche (sp.a) verwijst door naar de N-VA minister van begroting Philippe Muyters, die alvast weigert om meer geld voor sociale woonleningen vrij te maken.

"Zal de Vlaamse regering ondertussen alle gezinnen die een lening voor een woning aanvragen voor een gesloten deur laten staan?", reageert Groen-fractieleidster Elisabeth Meuleman: "Dit is typisch voor de Vlaamse regering-Peeters II: ze voorziet te weinig geld voor sociaal beleid, en wie een woonlening nodig heeft, moet nu weer maanden wachten".

Groen stelt voor dat de regering sociale woonleningen een prioritaire plaats geeft. Nu negeert de regering -Peeters gewoonweg het sociaal signaal dat mensen het moeilijk hebben om een betaalbare woning te vinden.

"De reactie van N-VA-minister Muyters toont bovendien het ware gezicht van de N-VA. Als er een probleem rijst op sociaal vlak, reageren ze meteen met een audit die insinueert dat er misbruiken zijn. Het wordt elke dag duidelijker dat N-VA de partij van de sociale afbraak is", analyseert Elisabeth Meuleman. “Trouwens, als Muyters een audit nodig vond, waarom heeft hij daar dan de voorbije 5 jaar geen werk van gemaakt?”

De Ministers schuiven nu de hete aardappel naar elkaar door. Daardoor riskeren de aanvragers van een woonlening in de kou te blijven staan. Groen vraagt daarom dat de Ministers Van den Bossche en Muyters de zaken komen uitklaren in een extra commissiezitting van de Commissie Wonen van het Vlaams Parlement.

Vind Groen in je buurt

Vind je gemeente

We gebruiken cookies om er zeker van te zijn dat je onze website zo goed mogelijk beleeft. Lees meerOK