15 mei 2013

Vlaamse Wapenexport stijgt met 42%

De berichtgeving dat de Vlaamse wapenexport vorig jaar goed was voor 258 miljoen euro klopt niet. In realiteit gaat het om een bedrag van 284 miljoen. “Terwijl de economie zucht onder de crisis blijkt de wapenhandel een booming business, met een omzetstijging van 42% ten opzichte van 2011,” aldus Vlaams parlementslid Bart Caron (Groen).

Bovendien komt een groot deel van de uitvoer zelfs niet meer in de tabellen terecht. ”Dat komt door de minder strikte regelgeving. Bijvoorbeeld: de hoogtechnologische beeldschermen van Barco die geëxporteerd worden naar andere Europese lidstaten om daar ingebouwd te worden in militaire vliegtuigen waarvan de eindgebruiker hier niet gekend is,” zegt Caron.

Daar knelt het schoentje het sterkst volgens Groen. Ook van de gerapporteerde wapenexport is in twee op de drie gevallen de uiteindelijke bestemming onbekend. Door de regels te versoepelen, zette de Vlaamse Regering zichzelf buiten spel om controle uit te oefenen. ”En als gewoon parlementslid kan je het dus al helemaal vergeten,” aldus Caron.

”Heeft de woelige situatie in het Midden-Oosten een direct verband met de bijzonder sterk stijgende Vlaamse wapenexport? We weten het niet. We horen enkel in de coulissen dat het Midden-Oosten door onze wapenfabrikanten wel degelijk aanzien wordt als een groeimarkt.”

Vind Groen in je buurt

Vind je gemeente

We gebruiken cookies om er zeker van te zijn dat je onze website zo goed mogelijk beleeft. Lees meerOK